Сложете край на лошите сутрешни навици

Кои са лошите сутрешни навици и как да ги преодолеете?

Алармата звъни, спирате я. И втори път. И после трети път. И така всяка сутрин. Проблемът със ставането сутрин ви поставя в емоционална и интелектуална инерция, която ще ви е трудно да преодолеете.

Не се опитвайте да предскажете какъв ще бъде денят ви, наслаждавайте се

Вместо да започнете деня с тежка въздишка и мисли за това как всичко може да се обърне с краката нагоре и да съсипе деня ви, изберете да мислите за нещо, което обичате и сте благодарни за него. Например, може и навън да е много студено, но пък ви си имате чисто ново палто, идеален момент да го разходите с удоволствие. Това ще ви накара да се усмихвате още от сутринта.

Не използвайте сутринта като извинение за лошия късмет през деня

Бързате, нямате време да закусите и хапвате каквото намерите. После с извинението, че това вече е съсипало диетата ви, изяждате голям бургер с много пържени картофки. Стоп. Това не е правилната реакция. Вместо това си помислете, че трябва да поправите щетите от закуската и да си вземете една дълга разходка след работа например.

Приоритизирайте задачите си

Хората често си правят списъци със задачите за деня, като в тях включват и най-дребните от тях. Това понякога действа и стресиращо, защото се фокусирате само върху мисълта, че имате толкова много задачи. Сутрин се събуждате и първото, което изниква в мислите ви е всичките задачи, които ви чакат да ги свършите. Вместо това опитайте да се съсредоточите само върху едно нещо, което трябва да свършите и игнорирайте останалото. Така ще намалите тревожността.

Спрете да отлагате алармата

Всеки път, когато изключвате алармата и не ставате, отнемате от времето, което може да отделите за някоя от задачите или лично за себе си. Истината е, че 5 минути повече сън, при положение, че вече сте отворили очи при звука на алармата, не ви носят нищо. А с всяко отлагане ще ви става все по-трудно и неприятно да ставате. Нагласете алармата да звъни точно в часа, в който трябва да станете и щом я чуете, веднага се измъкнете от леглото.

tips