Силните жени имат татуировки

Смятате жените с много татуировки за странни? Американски психолози твърдят, че точно тези жени притежават голяма увереност.

Причината според тях е, че обикновено решението на една жена да се татуира идва след преживяна трудност и съответното прозрение.
Повечето татуировки имат точно такъв символичен смисъл. Избираме да си татуираме думи или изображения, които въплъщават духовната сила, радостта от живота, философското отношение към трудностите, както и това, че сме постигнали мир със себе си.
Проучването, проведено от психолози в Тексас с ръководител професор Джером Кох, открило, че жените с четири или повече татуировки притежават по-голяма увереност в себе си от дамите с по-малко от четири татуса, както и от тези, които нямат николко.
Те са открили и това, че богато татуираните дами е по-вероятно да са преживели драматичен епизод в живота си – включително да са правили опит за самоубийство.

Учените дават интересен пример с жените, които са претърпяли мастектомия. Много от пациентките, на които се е наложило да премахнат гърдите им по хирургичен път, си правят на мястото на операцията татуировка. Рисунката е символ на тяхната сила и на това, че са оцелели в изключително тежък момент.

По аналогичен начин, ние си правим татуси в памет на изгубени близки, след развод или друг преломен момент в живота ни. Но общото е това, че татуировката освен форма на изкуство е механизъм за справяне с действителността и материализиране на факта, че се оказваме по-силни, отколкото сме подозирали.
Вижте още:
Малки татуировки с огромни послания