Шопингът ни прави самотни

Учени разбиват схващането, че пазаруването действа терапевтично.

Малко шопинг, когато сме тъжни или в депресия, ни действа идеално. Ободрява, радва, дава лек стимул и на самочувствието – каква по-добра терапия?

Да, но не. Учени откриха, че е точно обратното.

Покупката на страхотния чифт обувки или разкошната чанта, които ни привличат като магнит, ни възбужда временно, но в дълготраен аспект засилва именно чувството, от което сме се опитали да избягаме.

Оценяването на материалните притежания като мярка за успех и лекарство за щастие се асоциират със засилено усещане за самота във времето, а самотата от своя страна е свързана със засилени прояви на различни форми на материализъм, казват учените.

Материализмът може да доведе до опасно самоосъждане, при което оценяваме себе си според придобивките си, а не според отношенията си с хората.

И така се оказва, че никога няма да се радвате истински на любимия чифт обувки, защото някой друг винаги ще притежава по-хубави и ще ви кара да се чувствате също толкова нещастни, колкото и преди да ги купите.

Означава ли това обаче, че не трябва да обикаляте магазините, когато не сте в добро настроение?

Разбира се, че не, но ако осъзнаете, че харченето през пръсти и новите примамливи дрешки и аксесоари няма да подействат като магическа пръчица, с която тревогите ви ще изчезнат. Вместо това изпийте с приятел чаша ароматно кафе и поговорете, изгледайте лек филм или прочетете интересна книга.

72 часа обем за фината коса с L’Oreal Volumetry
Риана пуска нова колекция за River Island
Песните, на които не бихме правили секс