Седемте най-тежки зависимости

Кои са зависимостите, от които най-трудно може да се откажем?

7. Кокаин

Наркотик с епизодична употреба, който се свързва с определен начин на живот – употребяват го най-често хора, ангажирани във финансовия сектор и развлекателната индустрия, но и предимно млади хора. Проучване на дългосрочни потребители на кокаин установява, че повечето го приемат контролирано или дори се отказват с течение на времето. Друго проучване показва, че по-малко от 10% от пристрастените продължават своята зависимост за дълъг период от време.

6. Алкохол

Едно от най-добре познатите пристрастявания, с което вероятно почти всеки от нас се е сблъскал. Ескпертите твърдят, че няма друг начин за справяне с проблема, освен с активно лечение.

5. Валиум

Всъщност, всички анти-депресанти, използвани редовно за дълъг период от време са трудни за отказване. Това включва и седативи, хапчета за сън, барбитурати и транквиланти. Редица научни статии твърдят, че е доста по-лесно да се откажеш от кокаина, отколкото от валиума.

4. Хероин

Мощен аналгетик, хероинът не е невъзможен за отказване, но е доста трудно. Зависимостта от хероин е сходна на най-разпространената в света и непризната зависимост – тази към болкоуспокояващите. Абстиненцията при отказване от хероин обаче преминава тежко.

3. Цигари

В сравнение с алкохола и наркотиците, цигарите се сочат като една от най-трудните за отказване зависимости, всъщност дори наравно с хероина или по-трудна.

2. Чипс

Всъщност използваме чипса като нарицателно за всички опаковани, вредни храни, които не спираме да консумираме. Колкото и да звучи странно, но е много по-трудно да спреш да ядеш подобни вредни храни, отколкото от наркотиците. Хранителните зависимости се понасят по-леко и все още не са заклеймени като реални такива. Но истината е, че именно тези зависимости причиняват сериозни и животозастрашаващи заболявания.

1. Любов

Да, любовта е зависимост, от която е най-трудно да се откажеш. Причинява повече убийства и самоубийства от всяка друга зависимост. И ако си мислите, че пушенето може да липсва на човек, помислете какво е, когато се разделяш с любимия човек или се развеждаш.

Закуска за по-бързо отслабване
Череши за плосък корем и по-добър сън
7 супер храни, които ви пазят от слънцето