Психолозите разкриват – депресията е заразна

Неслучайно днес гледаме на депресията като на заболяване.

В наше време депресията е по-често разпространена от всякога, а причините за този феномен са много. Една от тях може да се окаже, че заболяването е до голяма степен заразно.

Според проучване от научния журнал “Memory & Cognition”  изследваните лица, които са прекарали продължително време с хора, страдащи от депресия, тревожност или пристрастяване, са по-податливи да развият същото заболяване.

“Емоциите са заразителни, защото хората сме силно интегрирани в обществата, към които принадлежим. Често имаме подобни реакции на проблеми като останалите или имитираме тяхното държание. До голяма степен заразяването с депресия е проява на силно развита емпатия”, казва д-р Джуди Хо, психолог в Южна Калифорния.

Затова и повечето психолози препоръчват да потърсим емоционална подкрепа след контактуването с депресиран човек. Дори разговорът с друг приятел може да подобри състоянието ни, но ако усещаме, че се налага, можем да посетим и професионалист.

Откриха връзка между Фейсбук и депресията

Разбира се, от един разговор няма да развием депресия. Това е много по-сложно състояние, което се проявява само при определени фактори. Според повечето проучвания трябва дори да имаме генетична предразположеност към заболяването, за да го развием.

Как да се справим с есенната депресия

Една чаша вино на ден ни помага да се справим с депресията

Hero Slider