Оптимистите всъщност са по-нещастни

Хората, за които чашата е винаги наполовина пълна, може да се окажат по-нещастни.

Звучи в пълно противоречие с всичко, на което сме свикнали да вярваме, но последни проучвания разкриват точно това – оптимистите по-често страдат заради начина, по който гледат на света.

Макар и според предишни твърдения на учените, че ако опитваме да гледаме на бъдещето с положителна нагласа, резултатите често се оказват по-добри, прекалено много оптимизъм все пак не е печеливша стратегия.

Изследване, проведено във Великобритания и публикувано през юли 2020 година, проследило менталното здраве на 1600 души в курса на 19 години – от  1991 до 2009г.. Периодично изследваните лица, разделени на песимисти, оптимисти и реалисти, е трябвало да отговарят на серия от въпроси по отношение на финансовото си състояние, здравето и икономиката.

Според експертите, провели проучването, главният извод е, че крайно нереалистичните, независимо дали песимистични, или позитивни, очаквания за света, карат хората да се чувстват по-нещастни.

Проблемът при оптимистите си проличава най-явно по отношение на финансите. Прекалено позитивният поглед на нещата предизвиква омаловажаването на реални проблеми, които води до тяхното задълбочаване.

Така че не се притеснявайте дали чашата е наполовина пълна, или наполовина празна – тя все пак не е изцяло пълна и потърсете начин как да промените това.

Hero Slider