Обвързани срещу необвързани

Според ново проучване, публикувано в списание Psychological Science, двойките изграждат предразсъдъци спрямо своите необвързани приятели и обратното.

В проучване с 450 човека, обвързани и необвързани, изследователите открили, че хората имат склонността да имат по-позитивно отношение към тези, които са със същия семеен статус. Това отношение се отразява на контактите, дори когато семейният статус не би трябвало да има значение – на интервю за работа, при гласуване за политически кандидат и т.н. 

Професор Кристин Лорин към университета в Станфорд обяснява този феномен:
“Когато хората имат чувството, че настоящето им положение ще продължи по-дълго във времето, те изпитват силна нужда да виждат своя статус като по-добър или единствено правилния. За много хора е плашещо да се усещат “заседнали” в нещо, което е по някакъв начин негативно. Ето защо тези, които виждат връзката си като компромис с тяхната свобода, са най-предразположени към развиване на предразсъдъци спрямо различните от тях.” 
 
Но тенденцията върви и в обратна посока – необвързаните имат склонността да изтъкват предимствата на своя статус и да изграждат предразсъдъци към двойките. 
Често се случва обвързаните приятели да се събират само по двойки и присъствието на необвързани в компанията да създава чувство за неудобство. 
Изследователите са на мнение, че начинът да се освободите от предразсъдъците си спрямо различните от вас е да излезете от зоната си на комфорт и да разширите кръга си от приятели и познати с хора, които имат стил на живот различен от вашия. 
Желанието да се заобикаляш с “хора като теб” създава усещане за безопасност, но ограничава мирогледа и създава илюзията, че твоят начин на живот е единственият правилен.

Дрехите издават психичното ни състояние
Празниците могат да задълбочат зависимостите

6 неща за незабравими секс изживявания
Как да събудим връзката си от зимен сън