Лоши майки ли са жените, които продължават да обичат секса?

Да станеш майка никога не е било лесно. Днес обаче жените са изправени пред още един жесток парадокс.

Трябва да отслабнат почти светкавично след раждането, за да докажат, че не са се занемарили и не са извън играта. Прическата и гримът им още на изписването на бебето да бъдат перфектни. Но в същото време, ако изглеждат подчертано секси, злобните коментари не закъсняват.

Ким Кардашиян и реакциите към нея са олицетворение на това двойнствено отношение. 

До голяма степен именно Ким бе звездата, която сексуализира бременността и майчинството в модерната култура, смятат от InStyle. Независимо дали е бременна в деветия месец или, както е в момента, вече се грижи за три деца (две от които износи сама), тя никога не е преставала да бъде секси. Заради което постоянно е обект на атаки.

Масовата аудитория е непрекъснато жадна за секси снимки. Но не харесва секси майки. Или хем ги харесва, хем ги ненавижда.

Обяснението явно е това, че за да обръща една жена постоянно внимание на външния си вид и да продължава да бъде съблазнителна за мъжа си, тя задължително пренебрегва децата си.

Феминистката писателка Джудит Уорнър смята, че такова разбиране за майчинството е преди всичко американски феномен. В книгата си “Съвършената лудост” тя сравнява впечатленията си от американските майки с това, на което е станала свидетел по време на престоя си във Франция. “Имам приятелки французойки, които са в отпуск по майчинство и имат по три и даже четири деца, но нито една от тях не се лишава от време за себе си. Нито една от тях не се е оплакала, че “няма време” да отвори една книга. В такова поведение няма никакъв баланс. Ако една жена се държи по този тачин, то тя навярно се страхува от зрелостта”.

Какво можем да научим за брака от французойките

В Америка обаче се очаква пълноценната грижа за децата да изключва свободно време. Децата трябва да се карат на училище и да се взимат, трябва да бъдат винаги добре облечени, с написани домашни и нахранени с домашна и разнообразна храна. За да бъде всичко перфектно за малките, мама трябва да загърби себе си. Описват това като “much joy but no fun” – много радост и никакви развлечения. Включително и никакъв секс.

20 неща, които всяко дете трябва да чува, за да бъде щастливо

Социалната стигма в България

Кой, ако не Николета Лозанова, е нашият еквивалент на Ким? Също като нея, Ни-Ло е майка, но не престава да се снима като секс бомба. И двете са известни с това, че са известни, поради което имат колкото почитатели, толкова и върли хейтъри. А презрението към Лозанова за това, че “дава лош пример на дъщеря си” е огромно и често се изразява с много вулгарни коментари в Инстаграм.

Ако оставим настрана факта, че секси снимките на Ни-Ло твърде често са тотална безвкусица, омразата към нея е наистина крайна.

А със същата нагласа се сблъскват и съвсем обикновени жени, които нямат нищо общо с публичното пространство. Осъдителни обикновено са реакциите, когато млада двойка реши да остави бебето си на бабите, за да отиде някъде за един уикенд. 

Идеалната българска майка е тази, която “сама си прави всичко”

Ако в нея е останало нещо от предишното й аз, ако е и нещо друго освен обгрижващи функции, тя е най-малкото егоист. А много често – “курва”. В същото време всеки нормален човек би трябвало да разбира, че дори и след раждането искаш да се чувстваш като бял човек, да отделяш поне по малко време за себе си, да се чувстваш харесвана и желана от мъжа до себе си. И в някакъв момент двамата отново да правите най-нормалното за една двойка нещо – секс.

Наличието на толкова крайна социална нагласа допълнително внася напрежение в живота на жените, които току-що са станали майки. За капак на изтощението, загубата на досегашната социална среда, а често и на следродилната депресия. Затова би било хубаво, ако всеки преброи до 10, преди да остави гаден коментар в социалните мрежи. Или преди да подхвърли на позната с бебе, която си е позволила да отиде на масаж: “Ти дете нямаш ли си?”.

Колко от брачните двойки никога не правят секс? Ще се изненадате