Лесен трик помага да си спомним нещо в детайли

Искате да подобрите паметта си? Най-лесният начин е да стиснете дясната си ръка в юмрук.

Според едно ново изследване, публикувано в списание PLOS ONE , когато искате да запомните някаква ситуация с възможно най-много детайли, трябва да стиснете дясната си ръка в юмрук, докато преживявате тази ситуация. А когато искате да възстановите спомена, трябва да направите същото с лявата ръка. 

Някои прости движения на тялото променят временно начина, по който мозъкът работи, а това може да подобри паметта.
Изследователите стигнали до този извод след като разделили участниците в проучването на 5 групи и им дали за задача да запомнят 72 думи. 
Една от групите трябвало да стисне в юмрук дясната си ръка за 90 секунди преди думите да бъдат показани, след това трябвало да стиснат дясната ръка, докато изброявали кои думи са запомнили. 
Друга група трябвало да направи същото, но с лявата ръка. Третият отбор нямал за задача да стиска ръцете в юмрук. Четвъртата група стискали първо лявата ръка, а след това – дясната. Последната група трябвало да стискат първо дясната ръка, докато им показвали думите и след това да свият лявата в юмрук в момента, в който казвали какво са запомнили.
Последната група се справила най-добре. 
В момента се провеждат проучвания дали свиването на ръка в юмрук може да въздейства и върху уменията за словесно изразяване и пространствена ориентация.

Материала подготви: Мария Димитрова



Може ли щастието да причинява стрес?
6 неща за незабравими секс изживявания
Най-забавните факти за съня, които още не знаете!
Босу баланс – най-новият хит сред тренировките