Кошмарът на ранното ставане сутрин

Трудно ли ви е да се справяте с ангажиментите си рано сутрин? Няколко съвета ще ви помогнат да преодолеете този проблем.

Заспивайте по график

За да се превърнете в “сутрешен” човек, първото, което трябва да направите, е да си определите часове за ставане и лягане. Това тренира организма ви да се отдава на спокоен и пълноценен сън в точно определено време. Спазвайте възможно най-стриктно режима си – дори и през уикендите, когато например не ви се налага да ставате рано. Дори тогава ви съветваме да си лягате прибличително в същия час, когато го правите и в делничните дни. Така няма да разстроите вътрешния ритъм на тялото си.

Малки стъпки

Не очаквайте да преодолеете дискомфорта от ранното събуждане само за ден-два. Периодът на напасване реално отнема поне седмица. Започнете с малки стъпки. Първата и много важна е да осъзнаете какво ви държи будни до късно вечер. Дали имате твърде много грижи, за които не сте намерили решение през деня? Обездвижени сте и неизразходената физическа енергия ви прави нервни и се въртите в леглото? В спалнята ви по някаква причина не е достатъчно тихо? След като сте осъзнали какво ви пречи да се унесете спокойно в сън, вземете решение да си легнете с час по-рано и го направете. Следващата стъпка е да станете един час по-рано.

Направете си списък със задачи

Ако предварително сте си изяснили какви са ви задачите за деня, ще знаете още от сутринта какво трябва да свършите. Ако пък знаете какъв е планът ви за деня, може да се захванете от рано с някоя от задачите си. А да имате план за деня може да ви развълнува и накара да станете по-рано.

Разберете тялото си

Важно е да следвате нуждите на тялото си. Когато усетите, че сте уморени, починете си. Дори и това да наруши графика ви. Ако, например, сте твърде енергични от кафе или енергийни напитки в края на деня, сложете си пределен час, до който да консумирате такива напитки.

“Гмурнете” се в сутринта

Да станете, да си вземете душ и да се приготвите за работа не означава, че сте се възползвали от сутринта. Вместо това хвърлете едно око на списъка си със задачи, проверете си мейла, прочетете новините и тогава се отправяйте към работата.

Естествената светлина е най-добра

Използването на естествената светлина е страхотен начин да си помогнете да сте активни сутрин. Да се събудите на светло ще ви помогне да се почувствате будни по-бързо, а мозъкът ви ще работи по-добре.

Обмислете диетата си

Това, което ядете, директно се отразява върху начина, по който ще се чувствате през целия ден. Закуската е особено важна за начало на деня. Включете в сутрешното си меню зърнени храни, кисело мляко, плодове, протеини. Не се натоварвайте с тежка вечеря – съветваме ви да ограничите хапването до около 8 вечерта най-късно.

Друг важен съвет е да ограничите алкохола. Ако разчитате да заспите по-лесно след 1-2 чаши вино, трябва да сте наясно, че това е нож с две остриета. Да, наистина ще заспите по-бързо, ако си пийнете, но и сънят ви ще е много неспокоен. Много често, след като сме пили вечерта, се събуждаме преждевременно по малките часове и не можем да заспим повече.

Тренирайте

30-45 минути тренировка в началото на деня ще даде на тялото ви необходимата енергия за целия ден. Но не се отчайвайте и не се отказвайте, ако нямате толкова време, или просто не сте в кондиция за упражнения сутрин. Всякаква физическа активност също е от полза за тялото. Разходка през обедната почивка, малко стречинг и лека гимнастика след работа – пробвайте и ще установите с какъв тип натоварване се чувствате най-добре. 

Единственото важно нещо е да не тренирате интензивно късно вечер. След залез, единственото подходящо нещо са разходките и то не в прекалено бързо темпо.

Направете сутринта само ваша

Ключът в това да се справите с ранното ставане и да бъдете активни сутрин се крие в решението да направите сутринта ваша. Когато изпълнявате задачите от списъка си, правите упражнения, ядете здравословно, с една дума – инвестирате в себе си. Това е нещо, което ако превърнете в навик, ще ви накара да започнете да приемате сутринта като нещо по-приятно. А така мигът, в който чуете звъна на алармата, няма да ви хвърля в ужас. 

От колко часа сън се нуждаем зависи от годините
Ако сте качили килограми през ваканцията