Как да се възстановим след празниците?

След тежките софри и още по-тежките наздравици, започваме годината леко изморени и подути.

А имаме само няколко дни, за да заличим всички последици от изминалите две празнични седмици. Специалистите са категорични – с леки храни, чайове и отпускащи масажи ще стартирате Новата година като нови.

Хапвайте често, но по-малко

Ако сте решили да изкарате един уикенд на пълен глад и детокс, по-добре си помислете пак. Диетолозите са категорични, че драстичната диета само ще доведе до по-големи усложнения, тъй като организмът ще започне ново пренастройване.Така че, по-добрият вариант е да преминете на по-нискокалорични храни и да хапвате често, но по малко. Определете си няколко часа, в които да приемате храна. Най-добре, между закуската и обяда да имате часове за междинни закуски. Така ще предотвратите безконтролното хапване, а и ще засилите метаболизма си.

Седмица за прочистване

За около седмица можете да изчистите организма си. За целта залагайте предимно плодовете (но само за закуска и без банани), на големите салати и на пълнозърнестите продукти. Избягвайте за известно време хляба и сладкишите. Ако много ви се дояде сладко, можете да си хапнете сушени плодове. Хапвайте често кисело мляко. В края на изчистващата седмица, можете да включите и месо. Но само пилешко. Опитайте се да се храните разделно – не смесвайте протеините (месо, яйца, мляко) с въглехидрати и бобови продукти.

Пийте чайове

Масовото преяждане покрай празниците често води до стомашни болки, подуване на стомаха, газове и дори до запек. За да се спасите от това състояние, вземете храносмилателни ензими (питайте в аптеката) и пийте билкови чайове. Заложете на ментовият, който много подпомага храносмилането. Ако пък нещата са по-сериозни, то дори можете да изпиете един слабителен чай, или пък зелен чай и след няколко часа ще се почувствате леки като перце.

Забравете алкохола

Поне за няколко дни изключете алкохола (да, дори виното!) от менюто си. Целта е организмът ви да се отърве от токсините и да влезе в нормален режим на работа, а алкохолът само пречи за това. Ако сте прекалили с пиенето покрай празниците, можете да приемете медицински въглен, който помага при отравяне със спиртни напитки.


Детокс с вода с лимон

С новата година започнете нов ритуал – започвайте деня си с гореща вода с лимон. Всеки знае, че тази напитка е чудодейна и изчиства много добре организма. Горещата вода служи за стимулиране на стомашно-чревния тракт, а лимоните помагат в борбата с лошото храносмилане и убиват токсините в храносмилателния тракт. Освен това тази напитка укрепва имунната система, помага за премахването на излишните килограми, а и действа страхотно на кожата заради огромното количество Витамин С, което съдържат лимоните.

Тренирайте

Без значение дали досега сте тренирали усърдно или не, време е да започнете. Започнете с няколко леки упражнения на ден. Дори кратката 10-минутна тренировка може да направи чудеса с тялото ви – подарете му този ефективен начин да е във форма. Започнете да се движите повече, като си правите кратки разходки или пък изкачвате стълбите пеш. Знаете ли, че качването по стълби гори 11 калории в минута? А освен това съвсем скоро ще се сдобиете и със стегнато дупе. Страхотно, нали?

Релаксирайте

Празничните софри и алкохолът вредят не само на тялото ни отвътре, но и на визията ни отвън. Затова отделете един ден, в който да сте сами, да се отпуснете и поглезите. Направете си хидратираща маска на лицето (тъй като то се нуждае от това след празниците), подхранете косата си с някоя бабина рецепта, пуснете си нежна музика, запалете ароматна свещ и затворете очи. Постойте така поне докато трае маската, около 20 минути. Това ще ви отпусне неимоверно много. Не забравяйте и да поглезите стъпалата си. Ще се почувствате истински релаксирани, като си направите ваничка с ароматни соли, а след това нанесете и подходящ хидратиращ крем.

Стегнете кожата след отслабване
Погрижете се за косата си, докато спите

15 лесни прически за тези, които нямат време