Как да се опитваш да бъдеш щастлива те прави нещастна

Щастието е най-искрената и прекрасна човешка емоция. Може би затова непрестанно се опитваме да бъдем щастливи, но ако се стараем твърде много със сигурност ще се провалим.

Една стара поговорка гласи “Щастието е пътуване, а не крайна точка”. Когато сме фокусирани изцяло върху това да търсим щастието, ние всъщност пропускаме малките моменти на радост: топлите слънчеви лъчи, уханието на люляк през лятото, случайната среща с приятел и т.н.

Това е и първата грешка, която допускаме в преследване на щастието: не оценяваме какво имаме сега, защото непрестанно търсим нови усещания и придобивки, които да ни донесат така желаното чувство.

По този начин нашата нужда за щастие става незадоволима и независимо какво правим никога не е достатъчно. Впускаме се в щури приключения и поемаме необмислени рискове, защото си мислим, че силните усещания вървят ръка за ръка с щастливите моменти. А истината е, че щастието се крие в дребните жестове на добрина и споделените мигове с любимите ни хора.

Втора грешка, която допускаме в търсене на щастието е да се сравняваме с околните. Постоянно наблюдаваме другите – къде ходят на почивка, къде вечерят, с какво са облечени – и се чувстваме зле когато някой изглежда по-щастлив от нас.

Социалните медии определено засилват неприятните емоции, тъй като ни засипват със снимки на усмихнати хора, излежаващи се на плажа с коктейл в ръка. Но тези уловени мигове на щастие са само моментни и не ни показват какво всъщност изпитват хората зад камерата.

Сравнението с другите е полезно само когато ни действа мотивиращо или ни дава идеи, които и ние да приложим като например да си направим пикник сред природата, да си приготвим домашен кекс или да прочетем нова книга.

Последната грешка, която допускаме в преследване на щастието е да подтискаме негативните си емоции, тъй като те не ни носят нищо позитивно. Учени твърдят, че отдаването на емоции, особено на негативните, освобождава съзнанието ни от отрицателната енергия.

В този смисъл, да преживяваме неприятни случки и свободно да изразяваме чувствата си, има терапевтично действие и ни помага да се радваме повече на всичко, което ни заобикаля.

За да бъдем щастливи, трябва просто да спрем да се стараем толкова много. Нужно е само да се огледаме около себе си и да открием онези малки и големи неща, които ни карат да се усмихваме и които обичаме с цялото си сърце.

от Яна Петрова