Как да реагираме на необоснована критика?

Какво тук значи някаква си справедливост?!

Това е идеалната максима за неоправданата критика. И независимо дали смятате, че сте прави и дали това съвпада с реалността, не си струва да губите емоциите и здравето си заради тази „несправедливост“. Как да го направите?

1.Научете се да контролирате мозъка си. Какво не е както трябва? Защо това, което се случва, ви се струва толкова несправедливо. Преди да направите или да кажете нещо, изчакайте няколко секунди, за да обмислите сериозно ситуацията. В противен случай рискувате да влошите нещата.

2. Помислете колко важно всъщност е това, което се е случило. Може би този човек не е толкова значим за вас? А думите в действителност не оказват никакво влияние? Задължително оценете мащаба на „катастрофата“. Мислете конструктивно – разглеждайте нещата спокойно и без истерии. Не давайте да се разбере, че самочувствието ви е уязвено: това означава да се принизите на нивото на опонента си.

3. Запомнете: по-добре да изберете да бъдете здрави, а не прави. Направете си подарък и спрете да се тревожите за всеки повод. Може и несправедливо да са ви обидили. Но това струва ли си нервите ви. Справедливостта е относително понятие: всеки има своя собствена.

4. Не приемайте ролята на вечно обидената жертва. И не заради това как ще ви възприемат околните, а заради опасността да си повярвате вие самите, че сте нещастни. Всички в различни ситуации ставаме жертви – не се концентрирайте върху това, нито пък се афиширайте. Продължавайте да се движите спокойно.

Хората, които мрънкат, живеят по-дълго

Да се преборим с постоянната тревожност