Как да разберете дали някой ви лъже

Знаете ли как да разпознаете знаците, че някой ви лъже?

Някои от тях са твърде очевидни, докато другите са добре прикрити. И докато едни хора лъжат на дребно и им личи, други са толкова обиграни, че ще ви е трудно да разберете, че не ви казват истината.

Ето няколко съвета как да разпознаете лъжата.

Контакт с очи

Обикновено има два варианта за контакт с очи, ако ви лъжат – или човекът няма да ви гледа в очите, или пък ще го прави твърде много. Ако човекът ви лъже, може да има усещане, че сте хванали и ще гледа надолу към пода или настрани. Някои хора обаче са дръзки и напротив, ще ви гледат право в очите.

Директни или отклоняват вниманието

Лъжците заявяват директно, че това или онова не се е случило. “Не съм спал с друга жена” е класика. Това е опит да стане напълно ясно какво имат предвид, но в крайна сметка се получава обратен ефект – историята става трудна за вярване. Друга тактика на лъжеца е отклоняването в друга посока, например с въпроса “откъде имаш тази информация?”, докато той се мъчи да се измъкне от ситуацията.

Странен език на тялото

Лъжците често нервничат, обръщат се настрани от човека, с когото разговарят, често мигат, усмихват се твърде малко, а интонацията в гласа им се мени неконтролируемо. Възможно е и да кръстосат ръце пред тялото си, което е знак, че се “затварят”. Някои хора са твърде неумели лъжци и нервничат повече от нормалното, докосват лицето си, играят си нервно с ключовете или друг предмет, който им е попаднал в ръцете.

Повече информация

Хората, които ви лъжат, може и да ви предоставят допълнителна информация, която не сте искали. Те си мислят, че като разкрият историята си, ще я направят по-лесна за вярване. Но това, което се случва е, че правят историята твърде сложна и оттам по-скоро трудна за вярване.

Защита

Лъжецът е склонен да заеме отбранителна позиция. Той ще направи всичко възможно, за да отвлече вниманието ви от себе си и ще се разяри, че поставяте под въпрос невинността му. Хората, които казват истината, се държат по обратния начин и стават нападателни. Така лесно може да хванете лъжеца – ако променя темата на разговора без очевидна причина.


Още на страница ii

10+1 прически, на които не можахме да устоим
7 типа дразнещи колеги и как да се справите с тях
Как да се обличаме според зодиакалния ни знак