Хубавата книга прави нещо невероятно с човешкия мозък

Четенето е един от доказаните начини да се чувстваме по-щастливи и да живеем по-дълго.

Но замисляли ли сте се защо е така? Каква е магията, която се случва в ума ни, когато четем хубава книга?

Тайната е в това, че когато книгата е наистина увлекателна, четенето активира човешкия мозък почти като реално преживяване. Учени са открили, че ако например книгата описва как героят плува, това задейства онези зони в мозъка, които биха се активирали, ако ние самите плуваме.

Когато четем как Ана Каренина се хвърля върху влаковите релси, в нас се задейства онзи дял от мозъка, който отговаря за двигателния контрол.

Това означава, че читателят не просто “разбира” хубавата книга. На неврологично ниво той действително я преживява.

Това е причината четенето да има такъв невероятен обогатяващ ефект. Книгата не просто ни носи информация, чрез нея сякаш изживяваме друг живот и в съзнанието ни остават емоции, перипетии, тъга, екзалтация, уроци… Тя е реално общуване с героите и психо-емоционано потапяне в техните съдби. По този начин четенето ни прави по-добри емпати.

Увеличената емпатия пък намалява чувството на самота и социална изолация. Дори да нямат много активен живот и да не се срещат често с хора, онези, които ежедневно четат, се чувстват по-малко самотни и по-ангажирани с другите. По този начин четенето действително удължава живота.

Какво по-голямо доказателство за това, че книгите са едно от най-големите богатства, дадени на човека!

Hero Slider