Чуждото одобрение няма да ви направи щастливи

Вредните навици, които пречат на щастието ни, понякога могат да се превърнат в нещо съвсем естествено за ежедневието ни.

Възможно е дори да не осъзнаваме наличието им и тогава е дори по-трудно да се отървем от тях. Началото можем да поставим, когато отделим време и се вгледаме отстрани в собственото си поведение и отношение, за да можем да дадем старт на следните промени:

Да спрем да бъдем толкова негативни

Социалният психолог и TED лектор Ейми Къди хвърля повече светлина върху начина, по който езикът на тялото влияе на начина, по който се чувстваме. Според нейните изследвания позицията на тялото и невербалната комуникация силно влияят на начина, по който останалите ни възприемат.

Какво означава това? Чували ли сте фразата “Ще хванете повече мухи с мед, отколкото с оцет”? Оставяйки зад гърба си негативизма, не само че ще се почувствате по-добре, но ще накарате и околните да гледат на вас с други очи. Това е особено важно по време на интервюта за работа, когато имате спешна нужда да накарате тялото си и мозъка си да вярват, че сте уверени и щастливи, а и да покажете на другите, че сте най-добрият кандидат за въпросната позиция.

Какво се случва, когато изглеждате щастливи? Хората искат да са около вас, да ви бъдат приятели и колеги, и най-важното – вдъхновяват се също да бъдат по-позитивни. Никой не иска да общува с човек, който непрекъснато търси и изтъква най-лошото във всяка ситуация, а още по-малко – да го има за колега или подчинен.

Да спрем да бъдем мъченици

В ежедневието си много хора правят компромиси с личния си живот за сметка на кариерата. Дали е пропускане на обедната почивка, оставане в офиса след работно време или работа за по няколко часа през уикенда, почти всеки се е сблъсквал с тях. С какво обаче би ви помогнало парадирането с тях? Със сигурност не сте първите, няма да сте и последните, на които им се е налагало подобно нещо. Ключов фактор е да намерите време за себе си и хобитата си, докато все пак успявате да растете в кариерата. Ако не можете да го направите, може би просто е време да смените попрището, тъй като оплакванията нито ще подобрят, нито ще влошат ситуацията.

Да спрем да живеем за чуждото одобрение

Най-лошото нещо, което можете да направите, е непрекъснато да се нагаждате спрямо чуждите стандарти. Никога няма да бъдете доволни от себе си и собствените си постижения, а в перспектива дори не си заслужава да хабите време и енергия. Единственият човек, който живее с последиците от действията и решенията ви, сте самите вие. Тогава защо е нужно да се оправдавате пред някой друг?

Пътят към успеха започва в момента, в който заявите пред себе си, че не ви е грижа за нереалистичните очаквания на другите. Имате само един живот, така че го живейте по своите собствени правила.