Ултравиолетово e цветът, който ще виждаме навсякъде през 2018

The future is purple!

В края на всяка година от института Pantone обявяват цвета, който предстои да завладее модните подиуми, тенденциите в красотата, интериора и какво ли още не.

През 2017 тази чест се падна на така нареченето “пролетно зелено”, макар то да беше изместено от миналогодишния нюанс “розов кварц” (познат и като “millennial pink” – един от трендовете, с които си взимаме сбогом).

На прага на 2018 е време да приветстваме цвета “ултравиолетово” – нюанс на лилавото, който според компанията символизира “изобретателност, въображение и осветява пътя към бъдещето”. 

“Цветът на годината на Pantone вече не показва само това, което ще е тренд в дизайна. Той се е превърнал в отражение на нещата, от които светът ни има нужда в момента,” казва Лори Пресман, вице президент на Pantone Color Institute. Според официалното съобщение, “ултравиолетовото” символизира още няколко важни неща: космосът, музиката на контракултурата и загриженост за заобикалящата ни среда.

За да бъде създаден, нюансът изисква сблъсъка на два цвята, които са абсолютно противоположни – червено и синьо. “Когато двата нюанса се срещнат, се получава нещо абсолютно ново,” казва Леатрис Айсман, креативен директор на Pantone.

Ние пък обявяваме “Purple Rain” за официален саундтрак на 2018, а в галерията ви показваме и как ще носим ултравиолетовото през идната година.