Пролетното зелено е цветът на 2017

Всяка година от Института за цветовете на компания Pantone определят нюансите, които ще владеят тенденциите в модата, красотата, интериора и лайфстайла през идната година. 

Вече ви показахме кои са те за сезон пролет 2017, като лешниково, лапис лазули синьо и оранжево като пламък на огън са само част от тях. От Pantone дефинират и един цвят, който ще виждаме навсякъде през годината, а именно пролетно зелено.

На английски цветът носи името Greenery и според специалистите от компанията, това е жълто-зелен нюанс, който е вдъхновен именно от първите дни на пролетта.

“Знаем в какъв напрегнат и стресиран свят живеем. Greenery е цветът на надеждата и връзката ни с природата”, казва Лийтрис Ейсман, изпълнителен директор на института. “Напомня възраждане, освежаване, съживяване, подновяване. Всяка пролет влизаме в нов цикъл на природата и кълновете излизат от земята. Това е потвърждение, че животът се завръща и тепърва ще процъфтява.”

От Pantone допълват, че за да определят пролетното зелено като водещ цвят, са анализирали скорошните трендове в дизайна: от мода през технологии до улично изкуство. Свежият жълто-зелен цвят е направил своя дебют не само в колекциите на дизайнерите, но и в техниката, като Mercedes вече предлагат автомобил в такъв нюанс. На модния подиум пък го видяхме при Michael Kors, Balenciaga и Gucci. 

Независимо дали ще откриете дрехи и аксесоари в точно този цвят, едно е ясно – зеленото ще е на мода догодина. След бледият пастелен нюанс “розов кварц”, който виждахме навсякъде през изминалата 2016 г., яркият цвят определено действа като глътка свеж въздух.