Как да изберем връхна дреха според типа фигура

Какво палто или яке ще изберете за тази зима зависи не само от горещите тенденции, но и от типа фигура, която имате. 

Не рискувайте да се сдобиете с поредния модел, който ще събира прах на закачалката в гардероба, защото в магазина ви е допаднал, а вкъщи не сте доволни от това как ви стои. Прочетете тези съвети, преди да започнете с пазаруването!
Момчешка фигура
Вашето тяло е слабо, с не много извивки, затова имате нужда от модел, който ще добави повече обем в горната част и бюста. Това може да бъде постигнато с трапецовидна кройка или интересен детайл, като например големи копчета или джобове. Палтата тип пелерина и така модерното този сезон пончо също са добър избор за вас. 
Палто с пухена качулка в цвят лайм, Topshop – £65
С голям бюст
Палтата, които са вдъхновени от кройката на халат, в момента са топ тенденция. Видяхме ги на модните подиуми, виждаме ги и във всеки магазин и сайт за пазаруване – всички искат такова! Вие обаче сте облагодетелствани, тъй като този модел седи особено добре на дами с пищен бюст, подчертавайки и тънката талия, благодарение на колана. 
Палто в бяло, H&M – 99,90 лв.

За миньончета
Най-хубавото на късите якета е, че при вас изобщо не са къси. Изберете си модел, който привлича вниманието с интересен детайл – впита кройка, асиметричен цип и т.н. Избягвайте прекалено широките и свободно падащи палта и якета. Перелините също не са добър избор, тъй като оптически скъсяват фигурата повече.

Байкърско яке с асиметричен цип в бежово, Wallis.co.uk – £55

С крушовидна форма на тялото 

Тазът и бедрата ви са по-широки, но няма нужда да го прикривате – напротив, изберете си модел, който ще подчертае тънката ви талия. Класическото яке тип “бомбер”, на което ластика попада точно над бедрата, е чудесен избор за вашата фигура. 
Яке с флорален принт, Olive&Oak от Nordstrom.com – 67,43 лв.

За високите дами

Заложете на нещо, което ще подчертае хубавата ви фигура. Палто с кройка, вдъхновена от мъжкия гардероб, което завършва малко над коленете и пасва добре в раменете е добър избор. Експериментирайте с цветовете и изберете нюанс, далеч от тъмната гама. 
Палто от вълна и кашмир в кремаво, Anne Klein от macys.com – 358,69 лв.
С ябълковидна форма на тялото
Избирането на палто за вашата фигура не се свежда до това да се прикрие ширината на торса, а до баланса на пропорциите. Заложете на свободен модел, който пада свободно и е класически избор, за да бъде актуален не само един сезон. V-образното деколте насочва вниманието към лицето ви, затова го предпочитайте. 

Палто в сиво с детайли на джобовете, Topshop – $110 
С фигура пясъчен часовник 
Парката може и да не ви изглежда очевиден избор, но точно тази кройка, с връзките по средата, имитира формата на тялото ви и ще ви пасне перфектно. Освен това е чудесен вариант за ежедневното облекло и гарантирано ще се превърне във вашата go-to връхна дреха за всеки ден. 
Парка в зелено, H&M – 179 лв.
За късият торс
Заложете на модел с асиметрично закопчаване, който ще придаде илюзията за дължина на горната част на тялото ви и ще изравни пропорциите с дългите ви крака. Детайлите в горната част ще подчертаят и бюста ви.
Късо палто в пудрено, Dorothy Perkins –  $69