Жизел, Кара, Кендал и протестът на Chanel

“Историята е нейната история”, “Феминизмът не е мазохизъм”, “Първо дамите”, “Правете мода, а не война” – това са само част от лозунгите, които Кара Делевин, Джорджия Мей Джагър и дори Жизел Бюндхен гордо развяха по време на ревюто-протест, на което Лагерфелд показа своята пролетна колекция. 

Както винаги, на него можем да разчитаме за две неща: едното е грандиозно шоу, отличаващо се от всяко друго, видяно до момента в Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж. А другото е винаги да е в крак с последните събития. “#HeForShe”, името на движението, което преди няколко дни стартира Ема Уотсън, със стремежа да накара повече млади мъже да подкрепят равноправието между половете, също присъстваше като лозунг. А цялото събитие се развиваше по улиците на Париж и по точно – булевард Chanel, в който беше трансформиран Grand Palais.
Дали Лагерфелд използва феминизма, за да продава дрехи? Дизайнерът категорично заяви, че шоуто му е своеобразно включване в подкрепа на нежния пол, в назрелия напоследък проблем. “Не разбирам защо човешките същества не са на едно ниво, особено в този бизнес. Реших, че ще е хубаво да направя демонстрация относно проблем, който ми е добре познат. Майка ми беше феминистка, а аз бях отгледан с тази история.”
Жизел Бюндхен, Кара Делевин, Кендал Дженър
Обръщайки обратно поглед към модата, този път видяхме вдъхновение от миналото на самия дизайнер. Въпреки че Лагерфелд рядко е от хората, които задълбават в отминали събития, не можахме да не забележим полъха на времето, което е прекарал като творчески директор на Chloe. 
Туидът никога не отсъства от подиума на Chanel, а този път той беше съчетан с ризи и обувки с психеделични принтове, цветни петна, които присъстваха и върху останалите модели от колекцията. 
Един по-мъжествен поглед към женския костюм също присъстваше в колекцията. Моряшки райета, плетива, милитъри сака и класическата бяла риза, носена с черна пола, сако и панталон – дрехите на Лагерфелд за пролет 2015 са предназначени за улицата, дори да не става дума за протест. 
Що се отнася до гостите, можете да бъдете сигурни, че звездният списък не беше малък. Ким и Кание този път не бяха сред присъстващите на първия ред, както се случи на Balenciaga и Givenchy, но затова пък Крис Дженър нямаше как да не изгледа дъщеря си Кендал на дефилето. Ана Уинтър, фешънистите Алекса Чънг и Попи Делевин бяха малка част от вип персоните, имащи честта първи да се докоснат до магията на Лагерфелд.
Крис Дженър
Алекса Чънг, Мирослава Дума
Попи Делевин, Ана Уинтър
Снимки: Profimedia