Vogue съблече Клаудия Шифър и Стефани Сиймур

Клаудия Шифър и Стефани Сиймур се завърнаха на корицата на италианския Vogue, при това почти голи и изключително самоуверени.

Ходът е пореден от голямото завръщане на супермоделите от 90-те в светлините на прожекторите. Само няколко дни по-рано, Кристи Търлингтън изгря в новата есенна кампания на Marc Jacobs. Звезда в кампанията на Alexander McQuenn за есен 2019 пък е Кейт Мос.

Проектът с Клаудия (48) и Стефани (51) е в чест на покойния Хелмут Нютън. Едно от нещата, с които легендарният фотограф става известен, са кадрите, които той кара известни жени да си направят със самоснимачка.

Концепцията на Нютон перфектно се допълва от факта, че Клаудия и Стефани са жени в зрялата си възраст, наясно със себе си и готови да държат контрола върху начина, по който изглеждат и се чувстват.

Фотографът на сесията, Collier Schorr, смята, че възрастта на Клаудия Шифър и на Стефани Сиймур е била основно предимство за този проект.

“Заради това, което те представляват, имахме възможност да покажем как една жена владее и сама използва своята сексуалност като сила. За разлика от обичайните голи фотосесии, в които сексуалността и желанието са представени от онзи, който снима, а моделите са просто обект.”

Почитателите на списанието посрещнаха августовския брой и снимките на Стефани и Клаудия със смесени чувства. “Това не е мода, това е порно” – коментира възмутено един от читателите.

Не липсваха и други отзиви, според които снимките са твърде сексуални, както и че са прекалено обработени.

Много читатели изразиха противоположно мнение и приеха положително идеята. Те поощриха списанието за това, че показва как зрялата възраст на една жена може да бъде красива.