Отиде си легендарният дизайнер Азедин Алая

Азедин Алая – дизайнерът, който създаваше не рокли, а произведения на изкуството, ни напусна на 77-годишна възраст.

Майсторът на висшата мода е починал в Париж, съобщават от модната библия Vgoue.

Роденият в Тунис Алая се мести в модната столица през 1957 г., а скоро след това започва работа при Кристиан Диор. Работил е още за Ги Ларош и Тиери Мюглер, преди да отвори собственото си ателие през 70-те години на миналия век.

Първата си прет-а-порте колекция представя през 1980 г. и скоро след това запомнящият му се почерк започва да диктува тенденциите на десетилетието. По-късно Алая се превръща в любимец на звезди като Тина Търнър, Мадона, Грейс Джоунс и разбира се, Наоми Кембъл – негова дългогодишна муза. 

Името на Азедин Алая се нарежда до тези на легенди като Диор, Кристобал Баленсиага, Коко Шанел. Творчеството му вдъхновява десетки дизайнери на нашето време, докато самият той не се подчинява на порядките в индустрията. Неговите силуети не могат да бъдат сбъркани, заради начина, по който описват извивките на женското тяло. Плътно прилепващи материи и игра с обемите дефинират характерния му почерк.

През 2015 г. негови рокли са изложени редом до произведения на Рафаел, Караваджо и Тициан в музея Вила Боргезе в Рим. Изложбата носи името “Висша мода/Скулптура” и съпоставя работата на Алая с тази на легендарните творци. Дизайнерът често е сравняван именно със скулптор, заради деликатността на тоалетите и визията му за жените, които ги носят.

Последната си колекция висша мода Алая показа в началото на юли, правейки своето голямо завръщане в света на модата след оттеглянето си през 2011 г. 

Снимки: Profimedia, Instagram