Най-доброто от Марк Джейкъбс за Louis Vuitton

Напускането на Мар Джейкъбс от поста главен дизайнер в Louis Vuitton със сигурност ще отнеме много от света на модата. 

Въпреки че сега той ще се фокусира върху собствения си бранд, не можем да не се чувстваме малко носталгични, защото през повече от десетилетие, прекарано във фирмата, Джейкъбс твореше история в модата. 
Затова решихме да си припомним най-добрите му моменти в Louis Vuitton. 
1997 г. – Назначаването  


Марк Джейкъбс става първия арт директор на модна къща Louis Vuitton и е отговорен за масовото производство на аксесоари и prêt-a-porter колекциите. “Имаме намерение да създадем луксозни неща, но такива, които можеш да прибереш в една чанта и да избягаш от града с тях. Louis Vuitton има традиция в пътуването,” казва той след седмицата на модата в Ню Йорк. Междувременно едно от най-добрите му творения е самия той и собствената му трансформация. 
1998 г. Бавни стъпки към успеха 
Годината започва изключително добре, с откриването на два нови бутика на престижни търговски улици в Париж и Лондон. През лятото на същата година се провежда и Световната купа във Франция и тогава Джейкъбс избира събитието за да представи своята лимитирана колекция футболни топки, решени в характерния за бранда десен. 
 
2001 г. Артистичната колаборация 


Марк Джейкъбс е човекът, който стои зад най-известната колаборация на Louis Vuitton – тази с графичния артист Стивън Спраус, който проектира известното графити лого на модната къща. Колаборацията продължава и през 2006 г. с известния леопардов принт и през 2009 г. с колекцията с Vernis Roses. 
2002 г. Cherry Blossom Girls  


Друга известна артистична колаборация е тази с японския дизайнер Такаши Мураками разбива стереотипите в модата и дизайна на чанти. В шоуто си пролет-лято Джейкъбс представя 13 различни вида на класическия LV десен, в разноцветна версия с намесата на Мураками. Успехът на серията е огромен и води до милиони долари печалба за френската модна къща. Следващата колаборация е през 2005 г.

2006 г. Звездите го обожават 



Скарлет Йохансон участва в рекламна кампания за бранда, Сара Джесика Паркър обожава дизайнаите му. “Само известни личности и супермодели сякаш пасват на нивото на марката,” казва Джейкъбс за избора си на известни актриси. 
2007 г. Документалният филм 
Известният със своите документални ленти за модната индустрия режисьор Loïc Prigent прави филма “Marc Jacobs & Louis Vuitton”. Той получава разрешение да влезе в личния кръг на Джейкъбс и го следва между Ню Йорк и Париж, докато създава колекциите си.

2008 г. Джейкъбс и Принс 

Колекцията на Louis Vuitton за пролет/лято 2008 г. включва колаборация с графичния артист Ричард Принс, а ревюто беше изпълнено от медицински сестри. Чанта от колекцията му с Принс участва във филмовата адаптация на Секскът и Градът – да, именно тази, която Кари подари на асистентката си Луис (Дженифър Хъдзън). 

2013 г. Довиждане, Марк 


На 2-ри октомври, точно след като огромна тълпа го аплодира на крака за ревюто му пролет-лято 2014 г. Джейкъбс обяви, че се оттегля като дизайнер на парижката модна къща, за да се фокусира върху собствения си бранд Marc by Marc Jacobs. Говори се, че ще го наследи Никола Гескер (вдясно). Преди три години той заяви: “Преди мен нямаше мода в LV. Само и единствено лукс.” Няма как да не се съгласим с него по този въпрос.

Дантелената градина на Elie Saab
Топ 10 на нещата, които трябва да си купите тази есен
Friday Fetish: Колие от метал