Марк Джейкъбс напуска Louis Vuitton

Марк Джейкъбс напуска поста си на главен дизайнер на Louis Vuitton, за да се фокусира върху собствения си бранд. 

Новината беше потвърдена тази сутрин от изпълнителния директор на модната къща Бърнард Арнаулт. Тази сутрин Джейкъбс представи последното си ревю, което слага край на 16 годишната му история с марката. 

Последната колекция беше представена в Париж и е своеобразен трибют към творчеството му през последните години и показва нов прочит на най-популярните му модели. Всички модели бяха тъмни тонове, точно както първото му ревю за бранда. Дори декорите включваха елементи от предишни ревюта, включително ескалатор, фонтан, голям часовник.

Джейкъбс посвети шоуто на всяка жена, която някога го е вдъхновявала. След ревюто всички го аплодираха на крака.  


Публиката аплодира Марк Джейкъбс след последната му колекция пролет-лято 2014 за Louis Vuitton

“Марк даде толкова много на модния свят през последните си години в Louis Vuitton,” коментира новината редакторката на Vogue Александра Шулман. “Важно е да знаеш как да си тръгнеш.”

Джейкъбс е дизайнерът, който за пръв път представи ready-to-wear (буквално: готов за носене) колекциите и превърна Louis Vuitton в марка с глобален световен успех. 

Все още не е обявено кой ще му стане наследник, но в модните среди упорито се говори, че това ще е бившият дизайнер на Balenciaga Никола Гескер. 
Снимки: Profimedia
Лили Колинс е новото лице на Lancôme
Дантелената градина на Elie Saab
Какво остава и какво си отива – хитовете в есенния грим