Кейт Мидълтън с любимата тиара на принцеса Даяна

Визията на Кейт Мидълтън, с която херцогинята се появи на снощния дипломатически прием в Бъкингамския дворец, отново е център на внимание, но този път не тоалетът на Кейт развълнува медиите на Острова. 

Винаги стилната дукеса беше избрала бледосиня рокля с деликатна дантела с марка Alexander McQueen (която е носила още веднъж, на същото събитие през 2013 г.), допълваща се от елегантен нисък кок, нежен грим и скъпоценна тиара. Това е едва четвъртият път, в който Кейт носи такова безценно бижу. За пръв път я видяхме с тиара в деня на сватбата ѝ с принц Уилям през 2011, когато към булчинската рокля, дело на Сара Бъртън, Кейт прибави така наречената тиара Cartier Halo.
На гала вечерята снощи Мидълтън избра едно много специално бижу, което накара всички отново да сравнят стила ѝ с този на покойната принцеса Даяна. Става дума именно за тиарата, която Даяна получава като подарък от кралица Елизабет II в деня на сватбата си с принц Чарлз през 1981 г. Бижуто носи името Cambridge Lovers Knot и е съставено от 19 диамантени рамки, като във всяка от тях е поставена по една перла. 





За разлика от Кейт, Даяна често се появявала с тиара на различните публични събития, на които присъствала, докато била омъжена за принц Чарлз, като в повечето случаи избирала именно тази. Бижуто било доста тежко, дори според кралските стандарти, и Принцесата на народа често страдала от главоболие, когато го носела. Освен Cambridge Lovers Knot, съпругата на Чарлз често избирала и семейната си тиара, носеща името Spencer Tiara. 





Cambridge Lovers Knot

Скъпоценната Cambridge Lovers Knot е изработена от кралските бижутери Garrard през 1914 г. по дизайн, създаден лично от кралица Мери, а в изработката ѝ са използвани перли и диаманти, които семейството ѝ вече притежавало. Тя била копие на тиара, притежавана някога от баба ѝ принцеса Аугуста от Хес, която се омъжила за първия херцог на Кеймбридж, седмия син на крал Джордж III през 1818 г. В своето завещание принцеса Мери оставила тиарата на сегашната кралица Елизабет II, която също я носила често и дори позирала с нея за официален портрет, рисуван през 1957 г. 



Принцеса Даяна с тиарата Cambridge Lovers Knot
От Бъкингамския дворец все още не са излезли с официално изявление относно това дали бижуто е върнато на кралицата след трагичната смърт на принцеса Даяна и дали в момента е притежание на Кейт. 
Това обаче не е единственото бижу, принадлежало някога на обичаната принцеса, което в момента се носи от херцогиня Мидълтън. В деня на годежа си за принц Уилям, Кейт получава като подарък от него годежния пръстен на Даяна, изработен от диаманти и сапфир. Тогава принцът заявява, че това е неговият начин да чувства, че майка му е до него в този важен ден. 
Снимки: Profimedia