Dior и Yves Saint Laurent шият костюмите на испанския балет

Националният балет на Испания ще се появи на родната сцена с уникални тоалети, сътворени от едни от най-големите модни къщи в света – Dior и Yves Saint Laurent.

От екипа разкриват, че всеки костюм се изработва ръчно и отнема около три месеца. Всички пищни облекла ще видим на 7 юни в София, в Русе – на 10 юни и във Варна – на 14 юни. Те ще представят за първи път у нас представлението “Bolero” на Равел. Ще можем да видим и още три постановки в един спектакъл – “Ritmos”, “Soleá del Mantón” и “Alento”.

От екипа на испанската трупа разкриват още, че роклите на балерините понякога тежат по 15 килограма заради дългите шлейфове и буклите. Това налага много повече репетиции. Пищните шаловете за танца сарсуела пък изискват особена техника на балетистите с ръцете за разлика от традиционния балет.

Гардеробът на испанците включва 250 чифта спeциални обувки за фламенко, тежки костюми за всеки танц, ръчно изработени шалове, кастанети, до фиби за закрепване на цветята и декоративни гребени за косите. Всеки детайл в облеклото им е от значение. А за да се избегнат наранявания по време на представление, има строги правила за безопасност.

За костюмите се грижи екип от 25 души, който пътува навсякъде с балета, както и собствени гримьори и фризьори. За да излязат костюмите на сцената в перфектен вид, в гримьорните се внасят шевни машини, перални, сушилни, гладачно оборудване.