Анди Уорхол и червените подметки на Лубутен

Червените подметки на обувките Christian Louboutin са това, което двете букви “C” са за логото на Chanel – култови и разпознаваеми навсякъде. 

Но знаете ли каква е връзката между подметките и творчеството на Анди Уорхол? Всъщност, отличителният червен цвят е вдъхновен от любопитна история.

Когато Кристиан Лубутен създава марката си в началото на 90-те години на миналия век, неговите обувки не се отличават от останалите на пазара с почти нищо. Да, предполагаме, че неподправеният сексапил и кративност, с които сме свикнали да свързваме всеки чифт, са присъствали и тогава. Но едва когато Лубутен решава да създаде токчета, вдъхновени от картината “Цветя” на Анди Уорхол, се ражда идеята за червената подметка. 

“Цветя”

Когато получил прототипа на модела, дизайнерът бил раздвоен. Макар обувката да била пъстра, точно като картината на Уорхол, в нея липсвала онази типична за художника енергия, която приковава вниманието. “Бях щастлив, защото визията беше близка до картината. Но в същото време картината беше някакси по-силна и не можех да разбера защо,” казва Лубутен. “Тази голяма черна подметка разваляше нещата и, слава богу, точно тогава видях как едно момиче си лакира ноктите.” Асистенката в офиса му използвала класически червен цвят, който творецът грабнал и с него лакирал цялата подметка. “Тогава ми просветна – това е картината!”

От този ден нататък всички обувки с марка Christian Louboutin имат отличителните червени подметки. Според самия него, именно в тях се крие и част от причините за успеха му. “Мъжете са като бикове, те не могат да устоят на червената подметка,” заявава той. 

Червеното на Лубутен e станало толкова отличително, че дизайнерът дори пусна своя собствена козметична линия с лакове за нокти и червила. А нюансът “Rouge Louboutin” неизменно присътва в нея.