Какви цветове да избираме на интервю за работа?

Знаете ли, че има нюанси, които не трябва да носите на интервю за работа, защото изпращат грешни послания?

Науката за цветовете е намерила място и тук, поне според сайта CarierBuilder и тяхното скорошно изследване. Проучването, проведено между мениджъри и служители в отдел Човешки ресурси на големи фирми, било много просто и ясно: на участниците бил зададен въпроса “Кой е цветът, който е най-подходящ за интервю за работа?”. Най-голям процент от тях отговорили, че биха наели кандидат, който носи сини дрехи, а най-непрепоръчваният цвят бил оранжевият. Ето какво разкриват от CarierBuilder за останалите цветове!

Синьото е най-стилният и предпочитан избор

Нюансите на синия цвят са сред най-предпочитаните според участниците в проучването, като 23% от тях заявили, че предпочитат цвета за облекло за интервю. Този нюанс изпраща послание, че носещият го е отговорен и уверен в уменията си, казват експертите. “Изследванията показват, че най-добрият цвят за такова важно интервю е тъмносиньото, тъй като то вдъхва надеждност,” казва Лиса Джонсън Мандел от AOL Job. “Много вероятно е да получите работата, ако носите син костюм, отколкото например сив.”

Избягвайте кафявото изцяло

Кафявото като цяло няма ясно изразени негативни страни. Носещият го изпраща посланието, че се чувства комфортно в кожата си и е надежден кадър, но също така може да изглежда много старомодно и семпло, а не това са нещата, които бихте искали да внушите на място, където трябва да се представите като модерен и иновативен човек.

Червеното казва “сила”, но не в добрия смисъл

Със сигурност няма да останете незабелязани и ще изпъкнете като смела личност, ако носите агресивния червен цвят, но в повечето случаи мениджърите казват, че цветът е прекалено доминиращ и дори бунтарски. Има изключения от това правило, в които експертите съветват да носите червено, като например ако кандидатствате за позиция, свързана с правото, където агресивността е плюс.

Черното внушава лидерски качества

Запазете класическият черен костюм за интервюта, в които се явявате за високи позиции. Този цвят заема второ място след синия, с 15% от участниците, които заявили, че биха го избрали за интервю. Експертите по цветовете го поставят на върха на “авторитетната скала”, което значи, че е чудесен избор, когато искате да получите важна работа, в която ще сте отговорни за други хора. Въпреки това, то не е подходящо за хората от арт средите.

Сивото е най-сигурният избор

Ако искате да внушите на бъдещия си работодател, че сте човек с логична и аналитична мисъл, значи сивият цвят е вашето решение. Този често подценяван нюанс е подходящ за интервюта в почти всички сфери. Кандидатствате за работа, където трябва да покажете повече въображение? Изберете тоалет в сиво и добавете пъстри аксесоари.

Избягвайте оранжевото на всяка цена

То застава начело на класацията на CarierBuilder за най-лошите цветове за интервю за работа, с 25% от участниците заявяващи, че асоциират цвета с някой, който не е професионалист.

Бялото казва, че сте организирани и обръщате внимание на детайла

Ако сте перфекционисти и искате всички да знаят това, изберете белия цвят. Той казва, че сте отговорни и подредени, че отделяте достатъчно внимание на работата си и не прибързвате с нещата. Белият костюм може и да дойде в повече за такова интервю, но един бял блейзър или класическа риза в бяло, съчетана с пола тип молив, ще ви осигурят всички предимства, които този цвят дава.

Запазете лилавото и жълтото за артистичните среди

Експертите съветват да залагате на неутралните и по-сигурни нюанси, когато кандидатствате за работа в най-разпространените сфери, но ако сте креативна личност и искате да се реализирате на такава позиция, не се колебайте да изберете нещо по-смело. Лилавото изпраща посланието, че сте артистични и уникални, докато жълтото изразява оптимизъм и креативност.