Съвършеният минималистичен гардероб

Нуждае ли се гардеробът ви от почистване и пренареждане?

Повечето от вас вероятно ще отговорят на този въпрос с “Категорично не!”, но все пак предизвикайте себе си. Отделете в една купчина нещата, които носите най-често и тези, които се случва да облечете веднъж, може би два пъти, за цял сезон. След това се запитайте дали имате нужда от всичко във втората купчина, или единственото му предназначение е да заема място по шкафове и закачалки.

Колкото до първата купчина, днес се фокусираме именно върху нея. Тя представлява вашата основа за така наречения капсулен гардероб. При него се фокусирате върху по-малко неща, но значително по-качествени и даващи възможност за безброй комбинации. Отделете време да прецените кои от тях имат нужда от подмяна, от кои ви трябват повече бройки и дали ви липсва нещо, което да завърши минималистичната ви колекция.

Ето малко повече съвети по темата:

Разберете какво ви отива

Докато прочиствате гардероба си и отделяте настрана нещата, които носите най-често, постарайте се да ги разделите и по тип. Става дума за вид облекло, кройки, цветове, принтове и т.н. По този начин по-лесно ще дефинирате кои са дрехите, които отговарят на вашия стил и по-лесно ще пазарувате подобни за в бъдеще.

Подберете цветовете

Когато стане дума за капсулен гардероб, в който всяко едно нещо си отива с другото, основен фактор е пазаруването по цветове. Изберете своите основни нюанси, т.е. тези, които носите най-много, като например бяло, сиво, бежово, черно и тъмносиньо, а след това изградете стила си спрямо тях. Класическите елементи като панталони, връхни дрехи, блейзъри, трябва да попадат в основната цветова гама. За всичко останало като обувки, тишърти, аксесоари, експериментите с цветовете са позволени, тъй като именно тези неща ще действат като акцент в стила ви.

Инвестирайте в основните неща

Един добре структуриран капсулен гардероб притежава всички най-важни части от стила на една модерна жена. Изчистен деним, тишърт на райе, бели кецове, добре ушит блейзър, тренчкот, двуредно палто, чанта, която си отива с всичко и черни обувки на ток – това вероятно са основните неща, които всяка от нас трябва да притежава, но в зависимост от собственото ви разбиране за мода и тенденции, те могат да варират.

Пазарувайте внимателно

След като веднъж сте отделили вече наличните елементи, които ще образуват капсулния ви гардероб, време е да откриете какво липсва. Това е важна стъпка, тъй като ще ви покаже върху какво да се фокусирате, когато пазарувате. Също така е важно да инвестирате умно в тези неща, а и както вече казахме, да подмените тези, които харесвате и носите, но вече са захабени или демоде. Освен това, придъжайки се към тях, ще избегнете ненужните харчове за дрехи и аксесоари, които не ви трябват.