Какво да облечем, когато сме поканени на сватба?

Когато сме гости на сватба, няколко важни фактора правят избора на тоалет приятна, но и сложна задача.

Нужно е да си личи, че сме се постарали, визията ни да излъчва празничност. Няма нищо по-лошо от това да се появиш леко неглиже в най-щастливия ден на една двойка, за който са хвърлили толкова време, усилия и пари. Не бива обаче да сме подчертано екстравагантни, нито да привличаме твърде много внимание върху себе си, защото все пак най-специална в този ден трябва да се чувства булката.

По същата причина белият цвят е абсолютно забранен за гостенките. С дантелените тоалети в екрю или много светло розово също поемате риск, затова ги избягвайте. А на какво да заложите? Ще ви ориентират перфектно тези осем правила.

1. Ако ще играете на сигурно, облечете рокля

Съвсем приемливо е да се появите с косюм и ефектна риза, или с копринена блуза и обемна пола, например. Но ако ви затруднява това да измислите перфектната комбинация, заложете на романтична официална рокля. Винаги е добър избор за сватба.

2. Не носете нищо твърде късо

Би било проява на неуважение към булката и към повода. Независимо от това колко хубава фигура имате, три-четири пръста над коляното е най-късото нещо, което можете да си позволите и все пак да изглеждате елегантно.

3. Цветната дантела винаги е подходяща

Тази материя е прекрасен избор за романтичен повод като сватбата. Можете да изберете рокля или пола от дантела, както и дреха с дантелени елементи.

4. Да, можете да носите черно

Дълго време черният цвят се приемаше за проява на лош вкус от страна на дамите, поканени на сватба. В последно време обаче нагласата е по-демократична. Единствено трябва да се погрижите да внесете цветна закачливост с помощта на аксесоарите – клъч, обувки, обици.

5. Задължително малка чантичка

Не само за сватба, но и за всеки тържествен повод обемните чанти са абсолютно неподходящи. За случая изберете нещо малко и изискано, в което да поберете само най-нужните си вещи като телефон, малко пари в брой, червило.

6. Обувките трябва да бъдат и удобни

Задачата е малко сложна по принцип, защото искате обувките ви да са елегантни и секси и да се вписват добре в празничната визия. Но помислете и за това, че ще бъдете на крак часове наред по време на ритуалите, а след това часове наред ще искате да танцувате. Затова пробвайте модели на немного висок ток, с удобна извивка. А защо не и богато украсени пантофки? Съветваме ви обаче да избягвате чехлите, които са много неудобни за танци и постоянно ще се изхлузват от краката ви.

7. Помислете с какво да покриете раменете си в църквата

По време на църковния ритуал е неуважително да стоите с голи рамене, дълбоко деколте или силно изрязан гръб. Носете си връхна дреха или, ако времето е горещо, шал, с който да се наметнете.

8. Ако имате сериозни колебания, попитайте булката

Понякога не сме сигурни точно какъв тип тържество си представя булката. Дали си мечтае за много изискана и пищна сватба, на която гостите да са с дълги рокли и бляскави бижута? Или предпочита всичко да изглежда максимално естествено, на гостите да им бъде удобно и да се забавляват? Попитайте я направо – така има минимален риск да се появите, изглеждайки неадекватно.

Още от Дрескод:

Какви обувки да изберем за различните рокли и поли

Как да изглеждате невероятно стилни с малко пари

Летни рокли за всеки тип фигура