Незабравими моменти от Оскарите през годините

86 години раздаване на най-престижните награди в киноиндустрията няма как да мине без инциденти, забавни моменти, гафове и незабравими изяви, които са оставили отпечатък в историята на Оскарите.

Режисьорката Катрин Бигълоу е сред тези, които ще се запомнят с изненадваща награда – през 2010 тя печели Оскар за Най-добър режисьор за “Войната е опиат”, с което се превръща в първата жена, грабнала статуетката в тази категория.

Вероятно речта на Джеф Бриджис, когато получава през 2010 година статуетката за Най-добър актьор за “Лудо сърце” е трябвало да бъде най-добрата, но зрителите ще го запомнят по-скоро с думите му за groovy професията.

“О! Благодаря ви, членове на Академията! Мамо и татко, вижте! Благодаря ви, мамо и татко, че ме насочихте към такава отлична професия”.

Отново на церемонията през 2010 година Бен Стилър буквално запечата репутацията си на най-добрия представящ победители на Оскарите, като се появи специално за категорията за грим преобразен като героите от хитовия филм на Джеймс Камерън “Аватар”.

Ако днес вече се радваме на научно-фантастични и фентъзи филми, които триумфират на Оскарите, това не е било така до 2004. Тогава наградата за най-добър филм грабват Питър Джаксън и компания за “Властелинът на пръстените: Завръщането на краля”, но до този момент жанрът е абсолютно пренебрегван.

И ако любопитните съвпадения покрай престижните награди не ни стигат, ето още едно – през 2010 година Сандра Бълок печели Оскар за “Невидима зона”, като през същата година получава и награда за най-лоша актриса Златна малинка за “Луда по Стийв”.

Един от най-добрите режисьори на века Мартин Скорсезе е признат от Академията едва през 2007 за “От другата страна”.

Въпреки много си номинации режисьорът и сценарист Уди Алън не уважава церемониите с присъствието си. Той се появява едва през 2002, след терористичните актове на 11 септември предишната година, за да каже пред всички какъв страхотен град за снимане е Ню Йорк.

През 2003 Ейдриън Броуди беше толкова развълнуван, че получи Оскар за Най-добър актьор за “Пианистът”, че сграбчи връчващата наградата Хали Бери в изненадваща целувка. И завърши дългата целувка с думите “Обзалагам се, че са ти казали, че това е в торбата с подаръци.”

И не може да не споменем моментът, който зрители, победители и победени няма да забравят – Академията почете паметта на починалия без време Хийт Леджър, като през 2009 го наградиха посмъртно в категорията Най-добър поддържащ актьор за ролята му в “Черният рицар”.

Най-стилните бременни на Оскарите през годините
Тегне ли проклятие над Оскарите?

Фактите, които вероятно не знаете за наградите “Оскар”