Най-добрите филми, които да гледаме на Коледа!

Както всяко момиче знае, по Коледа се случват чудеса. 

Белобради старци раздават подаръци, елени летят, хората стават по-добри, а в Холивуд излизат ленти, осеяни с елхи. Затова направихме класация на най-добрите коледни ленти, излизали в долината на седмото изкуство. Ето ги и тях.
“Коледна песен” (2009)

Писана в далечната 1842 година и публикувана за първи път на 19 декември 1843-а, “Коледна песен” преди всичко е неумираща творба на Чарлз Дикенс. След като киното се появява на бял свят и коледните филми започват да печелят много почитатели, на някой му хрумва идеята да претвори книгата на лента. Това се случва още през 1938-а. От тогава до сега, историята на Чарлз Дикенс наистина се е превърнала в безсмъртна, тъй като вече има над 10 адаптации само за голям екран, да не говорим за телевизионен, театрален или радио вариант.

“Наистина любов” (2003)


Определено най-въртяната романтична коледна история от няколко години насам и има защо. Затрогващите ѝ 10 любовни истории докосват нежната нотка в душата на всеки. Английската романтична комедия си спечели любовта на публиката още през 2003-а, когато излезе навръх празника. Хю Грант, Бил Найти, Ема Томпсън, Колин Фърт и гениалните Лиам Нилсън и Алън Рикман, и още куп техни колеги, дават рамо на най-романтичните истории правени на лента. Създаден от британеца Ричард Къртис, филмът трогна дори най-коравите сърца, които се разтопяват и умиляват пред него в далечната Коледа на 2003-а, и го правят всяка година и до днес. 

“Как Гринч открадна Коледа” (2000)

Уникална детска история, в която Джим Кери отново е незабравимо зелен, космат и злобен. Коледната приказка на американския аниматор с артистичния псевдоним Д-р Зойс ще си остане един от предпочитаните ни коледни филми по простата причина, че е уникално смешен. 

“Сам вкъщи” (1990)

Признаваме си, това е една от класиките по Коледа и определено коледният филм на всички времена. Освен много добрата идея, абсолютната липса на белобрад старец с чувал и джуджета, “Сам вкъщи” може да се похвали и с едно от най-добрите деца-звезди за времето си. Едва 10-годишен, малкият Макколи Кълкин се превръща в детето-чудо на Холивуд и става мултимилионер за една нощ. Тази незабравима история за хлапето, което успява да се пребори с двама доста тъпи бандюги навръх Коледа, си остава задължителна за всеки уважаващ себе си коледоман. 

“Чудото на 34-а улица” (1994)

Малко хора знаят, но тази коледна класика написана в далечната 1945-а от сценариста Валънтайн Дейвис, е екранизирана още през 1947 година. Историята е филмирана за първи път тогава и печели на своите създатели цели 3 награди Оскар, което я превръща в единствената коледна кино продукция постигнала подобен успех. Но уви, във времето по-известен става вторият вариант на филма от 1994 година. 

Още на стр. ii