Модните икони от екрана

На големия екран през годините са властвали актриси, чиито роли наложиха нови модни тенденции. Как се промени стила ни заради тези забележителни жени?

В далечната 1939 Вивиaн Лий като незабравимата Скарлет О’Хара в Отнесени от вихъра предизвика интерес към южния стил и роклите с кринолини от отминалите времена.

Прозорец към двора (1954) на Хичкок е не само брилянтен съспенс, но и истинско модно шоу. Зашеметяващите тоалети на Грейс Кели, които героинята ѝ Лиса Фриймонт сменяше един след друг, бяха горещите трендове на 50-те.

През 1955 вечната Мерилин Монро превърна кадър от филма Проклетите седем години в икона. Прословутата сцена с развятата ѝ рокля, на която се виждат краката ѝ, е разпознаваема и днес, а визията на Мерилин е може би най-често репликираната сред звездите и феновете.

Одри Хепбърн овековечи малката черна рокля с брилянтната си поява в Закуска в Тифани(1961). Изящна черна рокля, украсена с бляскаво перлено колие – комбинация, която никога не излезе от мода. А да не забравим и обемните слънчеви очила, които и тази година ще бъдат хит.

През 1967 Фей Дънауей демонстрира колко стилна и секси може да е една обирджийка в превърналия се в нарицателно Бони & Клайд. Убийственият стил на Фей популяризира плетените пуловери, баретките и карираните сака.

Даян Кийтън показа на света, че няма нищо лошо момичетата да носят панталони и не само. С ролята си в Ани Хол(1977) тя наложи нашумялата напоследък томбой мода – аутфит с елементи, взети назаем от мъжката мода – панталони, вратовръзки, ризи, дори прически.

Когато Дженифър Бийлс танцуваше своя Флашданс, едва ли някой дори си е помислял през 1983, че 30 години по-късно момичетата ще носят отново легинси и свръхобемни топове.

Поп иконата Мадона грабна и титлата модна икона с участието си в Отчаяно се търси Сюзан(1985). Защо да не носим сутиена като топ, върховете на пръстите на ръкавиците да са отрязани, колиетата да са по-фънки, а обиците колкото гривни. Това си беше страхотен тренд навремето.

Тийн модата на 90-те беше определена от Баровки (1995) и Алиша Силвърстоун. Визия на ученичка, чорапи до коленете, къси поли, електрик цветове нахлуха в стила на момичетата.

Популярната Кари Брадшоу(Сара Джесика Паркър) се превърна в еталон на всяка фешъниста, при това не само в Америка, а по цял свят. Почти едно десетилетие предпочитанията на жените се диктуваха от четирите приятелки от сериала Сексът и градът(1998 – 2004). Разнообразни тоалети от консервативни, изчистени варианти до дръзки и откровено абсурдни аутфити гледахме в нашумелия сериал.


Ани Софрониева

Снимки: Profimedia

Виж още:

Кейт Мос се появи без панталон

Изпитани съвети за кариерата

11 съвета за по-бляскава кожа

Бианка Балти е новото лице на Dolce&Gabbana Light Blue