Красив, кървав и плашещ е светът на “Пурпурният връх”

“Пази се от Пурпурния връх!”

Новото предложение на мексиканския режисьор Гийермо Дел Торо идва точно навреме за Хелоуин. “Пурпурният връх” тръгва по кината днес и има сериозните амбиции да се превърне в едно от култовите заглавия в кариерата на Дел Торо. 
Киноманите го познават от комиксовата поредица “Хелбой”, “Огненият пръстен” и “Блейд 2”. “Лабиринтът на фавна” е друг негов шедьовър, за който всеки почитател на фентъзи жанра ще ви каже, че е просто задължителен за гледане. Самият Дел Торо определя “Пурпурният връх” като филм-близнак на “Лабиринтът на фавна”, а това може би ще ви е достатъчна мотивация да отидете на кино с големи очаквания. 

В “Пурпурният връх” режисьорът отново разказва една мрачна история по невероятно красив начин. Невинната Едит Кушинг (Миа Вашиковска) се влюбва в красив и загадъчен англичанин на име Томас Шарп (Том Хидълстън) и макар на всички около нея да им е ясно, че около привлекателния господин, който танцува безупречно валс и носи елегантни костюми има нещо гнило, тя е запленена. Добавяме към това и още по-странната му сестра Люсил (Джесика Частейн), която рядко се отделя от брат си. Попадайки в клопката на чара на Шарп, Едит му дава сърцето си и отпътува с него за Англия към огромната му призрачна къща, кацнала на Пурпурния връх. А призраците наистина съществуват, но те далеч не са най-лошото, с което Едит ще се сблъска в имението. 

Във филма има немалко моменти, които ще ви изправят косата, но това, което Гийермо прави, е да разкаже една готическа любовна история. Вниманието към детайла на огромния сет е едно от нещата, които правят най-силно впечатление. Рушащата се къща е едновременно ужасяваща и красива, на моменти дори нереална. Самите актьори са впечатлени от снимачната площадка и декорите, когато ги виждат за пръв път. 
А актьорският състав е повече от звезден. Вашиковска, която зрителите несъмнено познават от “Алиса в страната на чудесата” на Тим Бъртън е перфектна за ролята на привидно крехко момиче, което обаче притежава остър ум и силна воля. Поначало Ема Стоун е тази, която трябва да изиграе Едит, но по-късно се отказва от проекта. Идентичен е случаят с ролята на Шарп – Бенедикт Къмбърбач (“Шерлок”, “Игра на кодове”) е първият избор на Дел Торо, но натовареният график на британеца го принуждава да предаде щафетата на колегата си Том Хидълстън („Тор“, „Отмъстителите“). А какво да кажем за Джесика Частейн? Номинираната за две награди Оскар актриса тук е хладнокръвна, отчаяна, решителна, дори стряскащо жестока. Никак не е чудно, че ролята на Люсил я е изкушила като предизвикателство и тя дотолкова ѝ се отдава, че след края на снимките ѝ се налага да си вземе почивка. 
Миа Вашиковска, Том Хидълстън и Джесика Частейн на премиерата на “Пурпурният връх” в Ню Йорк
Трудно е да устоиш на изкушението, което Гийермо Дел Торо поднася под формата на “Пурпурният връх”. За почитателите на жанра лентата е истинска наслада за сетивата, а за останалите ще кажем, че поне по това време на годината си струва да изгледате един филм с призраци, и то на кино! Както казва Едит: „Призраците са истински. Поне това знам със сигурност.“
от Йоанна Илиева
Снимки: Форум Филм България