“Игра на тронове” с най-много отличия от наградите “Еми”

Фентъзи сериалът по книгите на Джордж Р. Р. Мартин “Игра на тронове” размаза конкуренцията на провелите се снощи награди “Еми”, прибирайки цели 12 статуетки в някои от най-престижните категории. Това е рекорд в историята на наградите.

Продукцията на HBO стана най-добра драма на годината, побеждавайки “Имението Даунтън”, “Къща от карти”, “Вътрешна сигурност” и други. Сериалът печели за пръв път в тази категория, 5 години след своята премиера, а победата е знакова и заради факта, че Академията рядко оказва такава чест на жанрови продукции. Питър Динклидж, който изпълнява ролята на Тирион Ланистър, заслужено прибра наградата за най-добър поддържащ актьор. Другите основни категории, в които “Игра на тронове” побеждава, са тези за най-добър сценарий и най-добра режисура. Останалите награди продукцията спечели в креативните категории, раздадени по-рано този месец.



Актьорският състав на “Игра на тронове” позира след церемонията

На второ и трето място по брой награди са сериалите “Олив Китридж” (прибрал 8) и “Вице” (5). “Зловеща семейна история” и “Transparent” също са с по 5. 

Виола Дейвис стана първата цветнокожа жена, награждвана някога в категория “Най-добра актриса в драма”, получавайки статуетката за ролята си в “Как да се измъкнеш с убийство”. При мъжете отличето отиде при Джон Хам за последния сезон на “Момчетата от Медисън авеню”. Узо Адуба е “Най-добра поддържаща актриса в драма” за “Оранжевото е новото черно”. 

“Вице” грабна “Еми” за най-добра комедия, а също и най-добра комедийна актриса в драма за Джулия Луис-Драйфус. При мъжете тази награда получи Джефри Тамбор за “Transparent”. В поддържащите категории при комедии триумфират Алисън Джини (“Mom”) и Тони Хейл (“Вице”). 

Очаквайте и най-доброто от червения килим на 67-мите награди Еми! 

Снимки: Profimedia