Поглед в 120-годишната история на капучиното

Изминали са едва 120 години, откакто светът се наслаждава на капучиното.

В Европа кафето се консумира от векове, но не са съвсем далечни дните, в които успешната комбинацията от ароматната напитка с мляко е била неизвестна за всички ни.

Предшественикът на капучиното е започнал да се сервира едва след 18 век в Австрия, най-често в кафенетата във Виена. Напитката “Kapuziner” е включвала сметана и захар, а е получила името си от цвета на дрехите, които са носили монасите капуцини.

Първата машина за капучино е била измислена в Италия през 1901 година от Луиджи Бецера, макар и тогава все още напитката да е била създавана по подобен начин като този, който станал популярен във Виена – със сметана, но и с канела или шоколад. Горещата пяна, която днес ни е позната, започнала да се добавя към кафето чак през 1950 година.

Днешната традиционна рецепта включва 30 милилитра еспресо, сервирано в чаша от 150 до 180 милилитра с млечна пяна до ръба.

Кое е най-подходящото време за кафе през деня?

Hero Slider