Вдъхновение от големия Буковски

Хемингуей казва за него „Или ще го обикнеш, или ще го намразиш”. И се случва точно това. Защото, който е попаднал на книга на големия Чарлс Буковски или го е определил като ужасен циник, или го е поставил на пиедестал.

При всички положения той е гениален, макар и неразбран от мнозина. Буковски има написани 14 книги с поезия и 26 с проза, също и 9 киносценария. Има два брака зад гърба си и редица професионални поприща. Работил е като пощенски служител, както и като боклукчия, градинар, събирач на памук, сервитьор и като „момче за всичко”.

За него е известно, че е бил пристрастен към алкохола, лесните жени и залаганията. Самият Буковски казва в едно от последните си интервюта, че не знае как е успял да достигне до 71 години, предвид всичко, през което е преминал. Той умира две години по-късно, а днес се 97 години от рождението на писателя. Ето защо решихме да си припомним някои от най-емблематичните му мисли:

„Свободната душа се среща рядко, но го знаеш, когато човекът срещу теб притежава такава – основно защото се чувстваш приятно, много приятно, когато си близо до него.”

„Разликата между живота и изкуството е, че изкуството е по-поносимо.”

„Геният се крие в това да успееш да предадеш една философска мисъл по прост начин или дори да предадеш една проста мисъл по още по-прост начин.”

Най-силните цитати в литературата

„Писането никога не е работило за мен. Така е откакто се помня: нагласям радиото на някоя класическа станция, паля цигара, отварям бутилката. Пишещата машина върши останалото. Всичко, което аз трябваше да сторя, беше да стоя там. Целият този процес ми помогна да продължа, когато животът, сам по себе си, не ми даваше нищо добро, когато животът, само по себе си, беше филм на ужасите. Винаги е била пишещата машина тази, която ме успокоява, която разговаря с мен, която ме развлича, която ми спасява задника. В крайна сметка, пиша, за да спася задника си, за да спася задника си от лудницата, от стреса и от себе си.”

„Болници, затвори и бардаци – това са университетите на живота. Аз имам няколко висши образования. Заслужавам малко уважение.”

„Лудите и пияниците са последните светци на тази епоха.”

„Точо това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш; ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш; а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо.”

„По-добре е да правиш и най-скучните неща със стил, вместо да се занимаваш с интересни неща без стил.”

„Ето кога разбираш, че си остарял — когато седиш и се питаш, къде отиде всичко.”

„Разликата между демокрацията и диктатурата е, че при демокрацията гласуваш първо и след това получаваш заповеди, докато при диктатурата не си губиш времето с гласуване.”

Какво каза Мерилин: вдъхновяващи цитати от една секс богиня

„Началото на една връзка винаги е най-лесно. След това започват разкритията – и никога не свършват.”

„Периодично сменям магазините, от които си купувам алкохол, защото в един момент продавачите запомнят навиците ти, ходиш ли там всеки ден и всяка нощ, а покупките ти са в огромни количества. Усещам, че се чудят как така все още не съм умрял и това ме кара да се чувствам некомфортно. Всъщност подобна мисъл може въобще да не е минавала през главите им, но човек става параноичен, когато през 300 дни от годината се буди с махмурлук.”

„Разберете ме. Не съм от този обикновен свят. Имам си лудост, аз живея в друго измерение и нямам време за неща, които нямат душа.”

„Добрият писател знае кога да не пише.”

„Спрях да търся Мечтаното момиче и започнах да се оглеждам за някоя, която поне не е пълен кошмар.”