В памет на Краля на попа

През 2009 г. светът на музиката изгуби един от най-големите си таланти – Майкъл Джексън. Неслучайно той е определен за Краля на попа – прозвище, което никога няма да му бъде отнето. Днес Джако щеше да навърши 60 години.

Майкъл Джоузеф Джексън се ражда през далечната 1958 година. Той е седмото от общо 9 деца. Има три сестри и петима братя – по-късно всичките се занимават с музика, а виновник за това е баща им. Талантът и славата обаче си имат своята цена. Баща им е изключително строг и дори налага психически, а според някои и физически, тормоз над децата си. Години по-късно дъщеря му Джанет ще сподели, че с десетилетия с Майкъл са в депресия, която проваля живота им.

Джако започва кариерата си едва на 6-годишна възраст с групата Jackson5, в която са и братята му. Соловата му кариера започва през 1979 г., а първият му албум “Off the Wall” има 20 000 000 продадени копия. Албумът му “Thriller” е най-продаваният за всички времена с 66 000 000 копия. Той има 15 награди “Грами”, както и 17 сингъла, които са номер едно по света. Има и редица рекорди на “Гинес”… И като че ли знаем всичко за Краля на попа. Но какво остава скрито зад кулисите? Ето няколко любопитни факта за детето-чудо на музиката:

През 1988 година излиза филма за живота на звездата “Moonwalker”.

През 1978 г. Майкъл играе във филма “The Wiz” с Даяна Рос, където е в ролята на Плашилото.

Джексън има издадена книга с поеми, озаглавена “Dansing the dream”.

Майкъл е притежавал правата върху химна на Южна Каролина.

Певецът е имал шимпанзе за домашен любимец, казвало се Бъбълс. Но е отглеждал и боа, и питон.

Певецът е бил вегетарианец.

За първи път Майкъл Джексън се среща с бъдещата си съпруга Лиса Мари Пресли, когато тя е на 7 години , а той на 17 години.

Звездата от “Сам вкъщи” Маколи Кълкин е кръстник на две от децата на Майкъл.

Майкъл Джексън и измисля и патентова специални ботуши, които позволяват на онзи, който ги носи, да се движи изключително леко, сякаш не го лови гравитацията.

Прозвището “Кралят на попа” му е дадено от Елизабет Тейлър, когато тя му връчва награда през 1989 г.

Диагностициран е с витилиго и лупус. Лечението изсветлява кожата му още повече и го прави изключително чувствителен към слънчевата светлина.

Любимият рисуван персонаж на Майкъл е бил Пинокио.

Любимият му супергерой бил Morph от “X-Men”.

През 1992 г. габонско племе му дава титлата принц.

През 1988 г. построява ранчото Невърленд, наречено на острова в приказката за Питър Пан.

„Billie Jean“ е първото видео от чернокож артист, излъчено по MTV.

До днес Майкъл Джексън все още държи рекорда за известна личност, дарявала най-много средства за благотворителност. Общата стойност на неговите дарения е повече от 300 милиона долара.

Песента от 90-те “Do the Bartman”, вдъхновена от “Семейство Симпсън”, е написана от Майкъл Джексън.

Майкъл има много прякори. Някои от тях включват – Мъжът с ръкавицата, Уако Джако, Джако, Кралят на попа и М.Джей.

Великата „лунна походка“ кумирът на милиони демонстрира на 25 март 1982 г. в шоуто Motown 25: Yesterday, Today, Forever по време на изпълнението на Billie Jean.

Восъчните фигури на Майкъл са включени в 5 музея на Мадам Тюсо по света. Единствено Елвис Пресли и Мадона имат повече от него – по 6.

Hero Slider