Танцът на пиедестал: Елианна Лилова за One Dance Week

Директорът на One Dance Week Елианна Лилова е културолог, филолог и космополит с широка усмивка, която сваля всичките ни словесни оръжия на земята.

Културен мениджър. Културен инженер. Зад привидно строгото звучене на професията, която все по-често срещаме напоследък, откриваме изящна млада жена с излъчването на Покахонтас от индианската приказка. Неуморно и с много любов тя вече осем години е основната двигателна сила зад един от най-престижните фестивали за съвременен танц и пърформанс в България. 

Личи си, че има голяма любов между теб и съвременния танц. Как и кога се случи това?

С него се „запознахме“ през 2008-а, когато беше и първото издание на ONE DANCE WEEK. Беше любов от пръв поглед – все още помня колко се вълнувах около репетициите, изграждането на сцените, ентусиазма на публиката. Осем години по-късно съм все така поразена и влюбена в него. 

Тази година Оne Dance Week застана срещу стереотипите и предразсъдъците. Ако функцията на изкуството е да провокира и да вади от зоната на комфорта, ти от какво беше провокирана последно?

Аз съм ужасно емоционална и чувствителна и може би заради това обожавам всичко, което би могло да ме провокира или развълнува. Последното – преди малко се запознах и стиснах ръката на Раймунд Хог – драматурга на самата Пина Бауш. Имах чувството, че сърцето ми ще изскочи. 

Как минава един ден на Елиа?

Хиперактивна съм – имам постоянна нужда от екшън, емоция и активност. Ставам обикновено към 9, по-рано просто не мога, и се започва – милион имейли, телефонни разговори, един литър чай от билки, който си запарвам всяка сутрин, и половин кафе. Като избутам спешните задачи, задължително отделям час за пилатес или йога, а следобедът ми е изпълнен със срещи. Привечер участвам в различни социални събития в града като изложби, прожекции, премиери, постановки. Накрая намирам любимите си приятели за вечеря и питие.

Повече за Елианна, четете на страниците на GRAZIA ноември…

Текст: Владимира Николова
Фотография: Марица Колчева