Ода Жон: Талантът се завръща в България

Този месец София повтаря името на художичката Ода Жон. Списание Grazia се срещна с нея, за да отговори на въпроса защо.

Истинското име на 38-годишната художничка е Михаела Дановска, а неин съпруг преди смъртта си е големият немски художник Йорг Имендорф.

Михаела е родена в София и живее в България до 18-тата си година. Приемат я в Художествената академия в Дюселдорф, където е студентка на Йорг Имендорф, а после става и негова жена. Решава, че има нужда от ново име, тъй като сестра й вече е известна в артистичните среди с фамилията Дановска.

Юлиян Вергов за киното, за дъщеря си и за жените, които имат “топки”

“Името не го избираш сам, то е подарък – дадено ти е от някой важен човек,” казва Ода. “Поисках съпругът ми да ми подари име, защото не исках да използвам и неговото, което получих след сватбата. Неговото име, като художник, беше изпълнено с творчесто му. Исках само мое име, което да изпълня аз самата със смисъл. Ода от стар немски означава „съкровище“, а жон е „жълто“ на френски.”

Голямата, луда любов на Явор Бахаров и Рая

От десет години Ода Жон живее и рисува в Париж – градът, който я приема преди десет години и в който пиленцето каца на рамото й от първия миг. Собственикът на галерия “Темплон”, една от най-известните във френската столица, вижда рисунките на Ода и моментално я кани да направи изложба… след два месеца.

Ода рисува денонощно и разпродава всички картини още на откриването.

За нейната изложба в София, наречена “Сърцевина”, за скулптурата “Прегръдката”, създадена за България и още четете в интервюто в новия брой на списание Grazia.

Снимки: Ивомир Пешев

Мария Игнатова: Любовта е начало и край на всичко

Hero Slider