Най-зашеметяващите творби на Кристо

На 84 години си отиде световноизвестният художник и авангардист Кристо.

“Артистът, който опаковаше и окачваше в епични мащаби” – така го нарекоха от Таймс в публикация, почитаща смъртта на скулптора с български произход, който успя да докосне цял свят с творбите си.

Той стана известен с нестандартния си стил и любовта си към смелите и грандиозни проекти. Благодарение на масивните си инсталации Кристо напълно промени схващането, че изкуството трябва да се намира само в галериите и музеите.

Той е роден на 13 юни 1935 година в Габрово и е прекарал тинейджърските си години в България. Напуснал страната през 1957 година и живял в редица европейски столици – Прага, Виена и Париж. Вдъхновен от красотата на всяка държава, той решил да създава изкуството си в различни кътчета на света.

За да почетем паметта му, събрахме едни от най-запомнящите се негови творби, които изцяло промениха погледа ни върху красотата.

“Заобиколените острови” е инсталация, създадена през 1983 година с помощта на яркорозов полипропилен плат. Всъщност създаването на този проект започнало две години преди това, когато екипът на Кристо започнал почистването на водите около островите в Маями – както при повечето си инсталации, Явашев оставил мястото по-чисто след себе си.

“Завесата в долината”, създадена през 72-а година, е инсталацията на Кристо, която е красяла света за най-кратко време. Заради лошите метереологични условия, оранжевият найлон е трябвало да бъде свален само 28 часа след завършването на проекта, който бил приготвян в продължение на над 28 месеца.

“Опакованият Райхстаг” – проектът, осъществен чак през 1995 година, но замислян още от 1971 -а. Идеята зад инсталацията е била да покрие историческата сграда с тънък сребрист материал, за да се подчертае красотата на архитектурата.

“Бягащата ограда” е инсталация в Калифорния, която е дълга близо 40 километра. Била е готова през 1976 година, но работата върху нея е продължила цели 42 месеца.

Това е снимка от скиците на Кристо за последния му проект, който трябваше да бъде готов тази година. Покриването на Триумфалната арка в столицата на Франция трябваше да приключи през април, но заради непредвидените обстоятелства проектът бе отложен за догодина.

Лондонският “Мастаба” е създаден с помощта на над 7000 цветни варела и крайната инсталация тежала над 500 тона.

Арт инсталацията “Портите” в Ню Йорк струвала над 20 милиона долара. Идеята за проекта е дошла от японската култура, но произведението е позиционирано в Сентрал Парк.

“Плаващите кейове” – проект създаден през 2016-та в Италия.

Снимки: Profimedia, Instagram

Автор: Ивана Колева

Fashion GalleryHero SliderPopular