Как Мерилин вдъхнови Chanel N. 5

Мерилин Монро без съмнение и до днес е най-известната холивудска актриса, която остава в историята с многобройните си роли, неподправения сексапил и за съжаление, проблемния начин на живот, който води. 

 
Родената в Лос Анджелис през 1926 г. Норма Джийн Мортенсън прекарва по-голямата част от детството си в приемни домове, а след това започва кариера като модел. Успехът не закъснява и скоро тя хваща окото на представител на филмовите студия 20th Century Fox, а останалото е история. 
Мерилин е пяла на президента Кенеди, успяла е да впечатли някои от най-привлекателните мъже в Холивуд по това време (Артър Милър и Джо ДиМадцио) а нейната снимка с развята от вятъра бяла рокля е може би най-известната снимка в историята на киното. 
За много хора тя е просто красивата блондинка, но Монро е много повече от това. Един от най-известните ѝ цитати гласи: “В Холивуд качествата на момичетата са много по-незначителни от прическата им. Винаги ни съдят по това как изглеждаме, не по това кои сме. Това е място, където ще ти предложат хиляди долари за целувка, а само 50 цента за душата ти. Знам, защото отхвърлих първата оферта и се насочих към 50-те цента.” 



Мерилин с любимия си парфюм Chanel N. 5
Норма Джийн е служела за вдъхновение на хора като Анди Уорхол и Мадона, а дори днес е муза на Chanel и е лице на тазгодишната кампания на парфюма Chanel N. 5. 
От модния гигант използваха архивни кадри и неизлъчван досега аудиозапис, в който Монро говори за любовта си към иконичното ухание: 
“Знаете ли, задават ми различни въпроси, като например: “С какво си лягаш? Пижама, нощница?” а аз простичко им отвърнах “Chanel N. 5”, защото е истина. Но все пак, не искам да казвам “гола”, но това е истината.”
Снимки: VOGUE

Доза вдъхновение, изречено от великите в модата
Най-незабравимите моменти на Пол Уокър
Ексклузивно: Кейт Мидълтън се пребори да е пълноценна майка
Откровено и лично: съвети за връзките от една 98-годишна жена