Един супермодел, лице в лице с трагедията в Камбоджа

Модел, актриса, но и посланик на Unicef, Роузи Хънтигтън-Уайтли пътува с Unicef до Камбоджа, за да се снима във филма на ITV “Soccer Aid”.


Пред списание Vogue, Роузи разказа преживяното в страната. 


Ето част от нейния дневник:

“Гетата около столицата Пном Пен са пълни с деца, които тичат наоколо без обувки. Те живеят в примитивни условия, заобиколени от мръсотия, боклук и отпадъчни води в 37-градусова жега. Достъпът до чиста вода, медицина и храна е ограничен. Всеки ден е въпрос на оцеляване за тези деца. Беше шокиращо и тъжно за гледане.

В един бедняшки квартал срещнах майка, чиято история наистина докосна сърцето ми. Сарет, на 42, ми разказа как по време на дъждовния сезон миналата година, реката, в близост до която живеят, заляла дома им с мръсна и отпадъчна вода. Била е безсилна да спаси шестмесечното си бебе от получаване на диария и последвала трагична смърт.
Да загубиш скъпото си бебе, когато живееш в гето, е не по-малко болезнено, отколкото да го загубиш, ако живееш в голям град като Лондон или Лос Анджелис. Разбитото майчино сърце си е такова навсякъде. А сърцето на Сарет е наистина разбито.

Шокиращо всеки божи ден около 50 деца под 5 години умират в Камбоджа, повечето подобно на дъщерята на Сарет – заради диария или пневмония. Абсурдно е като си помислиш, че деца умират от болестите, които са лесни за предотвратяване и лекуване. Трябва да променим това и трябва да го направим сега, така че следващото бебе, което получи диария няма да умре.

Бях трогната от желанието на Сарет да даде на останалите си три деца възможно най-добрия живот. Всеки ден тя събира и продава отпадъци от улиците, печелейки не повече от 1 паунд на ден за храна, наем и здравни грижи за семейството си. Нейният прекрасен 6-годишен син, Шамрон, отсъства от училище, за да ѝ помага.

Тяхната история ще бъде показана във филма, който направих за Soccer Aid. Моля ви, подкрепете Unicef, така че повече уязвими деца като тези в гетата на Камбоджа да получат чиста вода и животоспасяваща медицина.”


Отиде си незабравимата Мая Анджелоу
Последните думи на известните личности

Вдъхновяващ понеделник: Научи ме на изкуството на малките крачки