Британи Мейнард сложи край на живота си

29-годишната Британи Мейнард сложи край на живота си на 1 ноември.

Британи, която имаше нелечим злокачествен тумор в мозъка, си отиде от този свят както беше планирала – с помощта на медикаменти, предоставени от личния й лекар.
Тя е починала в малка къща в Портланд, щата Орегон. Това е един от малкото щати в Америка, където на безнадеждно болни пациенти се предоставя възможност сами да планират своята смърт, за да избегнат агонията в последната фаза на заболяването си.
Историята на Британи завладя цяла Америка в началото на тази година, разделяйки мненията на две. Много нейни сънародници се обявиха против решението й, но Британи сподели, че най-близките й са я подкрепили в желанието да си спести мъките. 
През януари тази година, Британи, която тъкмо се е омъжила, разбира, че има тумор в мозъка. Образуванието е злокачествено и не е възможно да се премахне оперативно. Прогнозата на лекарите е, че й остават само няколко месеца живот и броени седмици, в които все още да е на крака. Въпреки това, няколко дни преди смъртта си тя все още е подвижна и дори успява да сбъдне едно от най-големите си желания – да посети със семейството си Големия каньон.
На сайта й след смъртта й беше публикувано съобщение с последните думи, които Британи е оставила на света. “Най-щастливи са хората, които правят пауза, за да се насладят на живота и да бъдат благодарни”. В съобщението се казва още, че Британи си е отишла без да съжалява за нито един миг от живота си.
Когато разбира диагнозата си в началото на годината, Британи заедно с близките си прави проучване на всички възможни терапии. Нито една от тях обаче не може да спре заболяването, а само евентуално да удължи живота й. Заради страничните ефекти от химиотерапиите обаче Мейнард не би могла да изживее активно оставащите й месеци. Тя избира да не се подлага на вливания и да се опита да се наслаждава максимално на живота, след което да си отиде с помощта на медикаменти. Семейството й се мести от Калифорния в Орегон, където това е позволено.
Въпреки че до последно тя все още може да ходи сама, Британи получава мъчителни пристъпи. При един от последните, тя се озовава в болница. С всеки следващ пристъп тя рискува следващият път агонията да е по-страшна, както и да изгуби съзнание и в крайна сметка да не може самостоятелно да приеме смъртоносните лекарства, а да трябва да остави съдбата да реши края й. Тя неведнъж е казвала, че твърде много обича близките си, за да ги остави с мъчителния спомен за един такъв жесток и изпълнен с физическа болка край.
“Когато дойде 2 ноември и аз вече не съм тук, се надявам семейството ми да продължава да се гордее с мен и с решенията, които съм взела” – казва Британи в последния видеоклип, който е качен на сайта й. “Надявам се, че ще успея да повлияя за това всички хора в Америка да имат равни права и достъп до едни и същи възможности. А извън това, най-силното ми желание е моите близки да знаят колко са важни за мен и колко много ги обичам.”
Изследване за най-големите страхове на днешния човек
Редовни разходки и повече сън пазат от рак на гърдата