Мястото на скандинавския дизайн в съвременното жилище

Минимализмът може да е модерен, но има една интерпретация на изчистен дизайн, която никога няма да излезе от мода – скандинавския интериорен дизайн.

Да можеш да проявяваш сдържаност е голямо постижение при избора на декор, като същевременно успешно да създадеш уютна атмосфера в пространството. Стилът е толкова популярен, защото показва изчистен и подреден интериорен дизайн и желанието на всеки от нас да живее в хармонични и удобни условия.

В тази статия заедно с Антония Саранеделчева, интериорен дизайнер на Моми Студио, ще споделим с вас няколко любопитни факти и съвети относно скандинавския стил и неговото място в модерния интериор.

Какво е скандинавски дизайн?

Скандинавският интериорен дизайн е минималистичен стил, използващ комбинация от текстури и меки нюанси, които създават усещане за топлина и комфорт в елегантния и модерен декор. Той подчертава изчистените линии, полезността и семплото обзавеждане, които са функционални, красиви и уютни.

Експериментирайте с естествена светлина

Скандинавският интериорен дизайн е известен със своите минималистични цветови палитри, уютни акценти и поразителни модерни мебели, а в също и с голямото количество естествена светлина. Повечето имоти в Скандинавието са с обширни прозорци, което позволява навлизането на светлината в пространството. Именно поради тази причина дизайнерите често експериментират с естествена светлина, която е изключително важна част от интериорния дизайн в скандинавските страни.

Добавете контраст

Високите контрасти са отличителен белег на скандинавския интериорен дизайн. Така например в изцяло бяла трапезария, черните акценти под формата на декорация и отделни мебели помагат да се създаде въздействаща атмосфера.

Изберете пастелни цветове

В модерния интериорен дизайн скандинавският стил може да бъде и цветен, а не задължително стерилно бял. Например, белите, сивите, черните и пастелните цветове често са преплетени, създавайки изчистен и успокояващ вид. Това всъщност прави пространствата да изглеждат просторни, семпли и фини. Вие можете спокойно да изберете пастелни цветове за интериора на вашия дом. Подходящи са синьо, розово, слонова кост, бежово, зелено и неутралните сиви нюанси. А що се отнася до декоративните акценти можете да заложите на черно-бели фотографии, месингови купи, свещници и други аксесоари.

Цветни акценти

Погрешно се смята, че скандинавският стил не е пъстър. Напротив, цветът се добавя в интериора чрез аксесоари и обзавеждането – текстила на мебелите или чрез декоративните възглавниците. В допълнение към това спокойно можете да боядисате стените в пастелни цветове както вече споменахме по-горе.

Създайте уют

Желанието на всеки от нас е да живее в уютен дом, за това е важно интериорния дизайн на вашия дом да бъде възможно най-уютен и удобен, чрез добавяне на комбинация от меки и пухкави килими или одеяла, без да прекалявате, все пак скандинавският стил е изчистен и минималистичен.

Той включва меки текстури и естествени материали. Що се отнася до подовата настилка, се отличава с красиви подове от естествен паркет от бук, ясен и бор. Меките текстури и текстил могат да се използват навсякъде. Те могат да бъдат от овча кожа, вълна или мохер. Те не само създават усещане за уют, но и добавят още един слой визуален интерес към мястото. Последният съвет, който трябва да използвате при проектирането, е наслояване на текстури, които да омекотят външния вид и да се добави акцент.

Камина в ъгъла на стаята

Известно е, че скандинавските домове имат камини в ъгъла на стаята – не центрирани върху стена. По този начин, местата за сядане често се проектират около нея. По-малки столове се поставят по-близо до камината, докато диваните обикновено се разполагат в средата на стаята, оставяйки място за ходене зад тях.

Използвайте топло дърво

Не се страхувайте да го покажете. Включете го в облицовката на стени и дори тавани, за да добавите текстура и топлина. Именно топлите дървесни тонове и нюансите на сепия са популярни в скандинавския интериорен дизайн, защото правят помещението слънчево и светло. Белите, сепиите и дървесните тонове работят добре заедно и създават приветливо и уютно пространство.

Автор: Антония Саранеделчева

Hero Slidertips