Как да изберем подходящите тапети за спалнята?

Идеята за модерен, но в същото време и класически-романтичен интериор за спалнята вълнува всеки втори човек.

В 99% от случаите става дума за сдържани решения с леки акценти, които по никакъв начин не се натрапват, дори напротив – комплимент са за сетивата и са на точното място в правилното време – според Vivre. Спалнята е много специална жилищна зона, защото там е огнището на най-приятните моменти на уединение, и мястото за релакс и почивка.

Поставянето на тапети у дома е отлична идея, която не подлежи на съмнение. Те са вид покритие за стени, което се явява оригинален декор, наличен в множество цветове и визии. Светли, тъмни, в оригинални комбинации от ефектни детайли и шарки – откриването на подходящ дизайн изобщо не е лесна задача и често пъти подлага на съмнение търпението, креативното мислене и готовността за излизане от зоната на комфорт.

Защо тапетите са толкова предпочитан вид стенно покритие?

Тапетите са подходящи за съчетаване с мазилки, фототапети, мебели във всякакъв стил, както и с обичайни интериорни компоненти като огледала, килими, пердета и какво ли още не. Целта на тяхното присъствие в спалнята е една единствена – още повече уют и значително по-малко дискомфорт, породен от липсващите парченца от пъзела, а именно тапетите с красив дизайн. 

Те притежават категоричния потенциал да направят оптически по-просторна стаята, да я озарят в светлина или тъкмо обратното – да й придадат строгост, да привлекат дързостта на своя страна, а покоите на свой ред да се превърнат от спокойно място за релаксация в зона с темпераментна атмосфера, която е подходяща за хора-бунтари или просто за нетрадиционалисти. Тапетите неслучайно са толкова подходящо решение за спалня – причините за това се дължат на следното: 

  • Могат да се открият във всевъзможни разновидности – класически, от кожа, от винил и др. Основната им роля е да покрият стената с красотата си, да внесат тематично настроение и да направят нещата напълно завършени. Изобилието от цветове и шарки е огромно, което дава възможност за визуални експерименти и всякакви естетически обрати;
  • Тапетите се поставят лесно, могат да бъдат залепени само на едната или на всички стени. Ако целта е да се внесе интересен акцент, фототапетът би бил много подходящ в случая, защото присъствието му е целенасочено и придава идентичност на спалнята; 
  • Тапетите, включително и тези с изображение, са подходящи буквално за всякакви спални – големи и малки, с нестандартна архитектура, с високи или ниски тавани и т.н. Единственото условие е да не се игнорира стилът и цветът на обзавеждането, а тъкмо обратното – изборът да се ръководи основно от него, за да се постигне съзвучие по всички направления;
  • Идеално средство за декориране – ако страхотните идеи напират да манифестират, а тяхното реализиране съвсем не може да бъде отлагано, то именно тапетите за спалня са идеалното решение в случая. С тях се постигат бързи и трайни резултати, буквално за часове, като дори не е нужно да се извършват и кой знае какви приготовления, за да бъдат поставени коректно;
  • Свобода на действието – има ли стая, на която всеки винаги обръща огромно внимание, то това безспорно е спалнята. И тъй като нейното обзавеждане и декориране е не по-малко отговорна задача от това на кухнята например, си струва да се разсъждава в посока постигането на идентичност, индивидуалност и характер. Именно с помощта на тапетите това би било възможно, защото тук изборът е неограничен. Достъпни са всякакви визии и цветове, както и възможности за тяхното хармонично съчетаване. 

Тапетите за спалня не са панацея за красив и непосредствен интериор, но със сигурност ще помогнат много за приятната и предразполагаща към релаксация обстановка. 

Подходяща декорация за спалнята ли са стикерите?

На влизане в спалнята всеки трябва да изпитва силно задоволство от визията, която го посреща. Декорацията на спалнята със стикери е нестандартно решение, но не и неуместно. Изтънченият акцент никога не е излишен, защото именно с негова помощ помещението придобива характерно звучене и тематичност, каквато искаме да направим част от ежедневието си. Основното им предимство е, че се слагат и премахват много лесно, което е от една страна неангажиращо, а от друга доста практично решение.  

Най-актуалните визии

Подходящите за спалнята стикери са тези с флорални мотиви или природни забележителности, арт акцентите и деликатните нюанси. Доста хора залагат на Шаби стила или Рустик тренда, като и при двата вида визии се наблюдава премерена динамика в комбинация със съвременни линии, които са задължителни за спалното помещение и тапетите там. Покритие с изображение на отворена врата или прозорец, който разкрива гледка към някое приказно местенце, също се предпочитат често, защото добавят към интериора артистична стойност, която никога не омръзва.

Мисия красив дом: Какъв тапет да изберем

Hero Slidertips