Съхранявате ли храната си правилно?

Хладилникът е сред онези открития, които са променили веднъж завинаги човешката диета. Да съхраняваме храната си при ниска температура и така да я поддържаме свежа по-дълго време, е изключително важно, особено ако знаем как правилно да подредим продуктите в хладилника.

Как да почистим дома без вредни химикали

Ниските градуси предпазват плодовете, зеленчуците и месата от развитието на бактерии по тях, които са много вредни за здравето ни. Освен това, когато се държат на студено, продуктите запазват почти изцяло хранителните си и полезни свойства.

Ето и кои са златните правила за подредба на храната в хладилника:

#Температурата. Най-добрата за продуктите температура е 5 градуса, но тъй като тя не се разпределя равномерно в целия уред, може да се възползвате от разликата на различните рафтове за отделните продукти.

#Месото и рибата. На най-долният рафт (над този за плодове/зеленчуци или отделенията за тях) температурата е 2 градуса и именно там трябва да държим месото и рибата. По този начин те ще са най-охладени, а и ще избегнете евентуално протичане от тях върху другите продукти.

# Яйца, млечни продукти и др. Освен тях, на средните рафтове дръжте и: наденици, остатъци от сготвена храна, торти и продуктите с етикет “Дръжте в хладилника след отваряне”. Ако не се побират на един рафт, може да ги поставите и на най-горния, където температурата е 8 градуса.

# Вратата на хладилника. Там температурата е най-висока (10-5 градуса), поради което е препоръчително да държите продукти, които изискват леко охлаждане като напитки, горчица и масло.

# Не препълвайте! Когато рафтовете са отрупани с храна, студеният въздух не може да се движи свободно и така се променя температурата на всеки рафт.

Нудълс, киноа, ориз и паста: Кой е най-здравословният избор?

# Храните, които нямат място в хладилника. Има някои продукти, които не изискват охлаждане и ако ги поставите в хладилника рискувате да повредите качеството им. Става дума за екзотичните плодове, доматите, зеления боб, краставиците и тиквичките. Хлябът, от друга страна, издържа повече именно в хладилника.

# Съобразявайте се със сезона. През лятото е хубаво да нагласяте по-ниска температура, в сравнение със зимата. Винаги внимавайте вратата да е добре затворена и да я отваряте когато наистина ви трябва нещо и то не за повече от 15-20 сек.

# Сготвената храна. Едва след като изстине (и добие стайна температура) е добре да я приберете в хладилника, иначе тя ще увеличи температурата вътре и ще повреди други продукти.

Как гладува 52-годишната Хали Бери?

# Най-новите продукти. Винаги поставяйте храната, която сте купили последно отзад на хладилника. Така ще се наложи да изядете първо тази, чийто срок на годност изтича по-скоро и няма да изхвърляте продукти, които дори не сте опитали, само защото са се развалили.

Бонус: Когато пазарувате, най-отгоре на кошницата поставяйте продуктите, които трябва да охладите, а после цялата храна, пригодена за хладилника, сложете в един плик. Така, когато се приберете, първо ще се погрижите именно за тези продукти.