Нещата в дома, които имат срок на годност

Държим под око крайния срок на годност на храните и напитките в хладилника, както и на тези в шкафа, но на какво още трябва да обърнем внимание?

Оказва се, че много неща у дома (като възглавниците, четка за коса, маратонките) също подменят редовно, тъй като могат да докарат куп здравословни проблеми. Ето кои са артикулите, които използваме ежедневно и техният срок на годност:

Спалня

Възглавници: 2-3 години
Помислете над това, защото вие спите на възглавницата си всяка вечер. Допълнителното й мачкане, за да стане по-удобна, води до естественото износване. Постепенно тя губи своята форма и води до болки във врата. Също така, ако не подменяте редовно възглавницата, тя става чудесно място за развъждане на различни бактерии и акари.

Чехли: 6 месеца
Чехлите са страхотни за дома, но за съжаление са подходяща среда за разпространението на гъбични инфекции. Ето защо, не забравяйте да миете чехлите толкова често, колкото е възможно. Много видове могат лесно да се почистват в пералнята или на ръка.

Баня

Гъба: 2 седмици
Различните видове гъби, които използвате под душа, са едно от местата, които трябва да сменяте редовно, тъй като в тях се размножават гъбички и плесени. Ако не го правите, рискувате да си докарате различни кожни инфекции.

Кърпи: 1-3 години
Излагате ли кърпите си да изсъхнат на простора на въздух след всеки душ? Най-вероятно ги окачвате в банята, където ги ползвате следващия път. Тези влажни кърпи обаче, са оптимална среда за развитие на бактерии. Затова трябва да промените това, както и да ги перете редовно на висока температура.

Четка за зъби: 3 месеца
Всички знаем, че трябва да сменяме своята четка на всеки няколко месеца. Трябва обаче и да внимаваме дали не сме я използвали и в моментите, в които сме били, тъй като микробите остават по четката, а това води до здравословни проблеми.

Шкаф

Четка за коса: 1 година
Четките трябва да се почистват старателно веднъж седмично, като се измиват с гореща вода и шампоан. Задължително ги сменяйте всяка година. Ако използвате четка за коса с естествен косъм, трябва да си купувате нова на всеки 7 до 10 месеца.

Парфюм/тоалетна вода: 1-3 години
Парфюмите имат срок на годност три години, когато стоят затворени в магазина и две години, когато вече ги отворите. При тоалетната вода годността е с една година повече.

Гардероб

Сутиен: 1-2 години
Нека си го кажем: сутиените не траят вечно. Веднага след като започнете тяхното носене, пране и т.н., те започват да губят своята форма и еластичност и съответно ви стават неудобни. Така че е време да си вземете нов.

Маратонки: 1 година
Дори и да не сте фен на джогинга или фитнес маниак, след като преминете около 200 км с едни маратонки, немимуемо те се деформират, а това води до излишен стрес върху вашите стави. Оттук възникват и здравословните ви проблеми.

Кухня

Подправки: 1-3 години
Подправките губят своите ароматни и вкусови качества, ако ги забравите в кухненския шкаф. Специално за мляните подправки не трябва да ги съхранявате повече от шест месеца. Така че, ако намерите пакетче индийско орехче, което никога не сте използвали, това е добър момент да го изхвърлите.

Брашно: 6-12 месеца
Брашното тип „Първи клас“ може да се съхранява в продължение на шест месеца. Висококачественто такова може да се съхранява в продължение на около една година.