Най-опасните места у дома, за които не подозирате

Има места в дома ви, за които дори и не подозирате какъв развъдник на бактерии са.

Ето кои са десетте места в дома ви, на които да обърнете специално внимание при почистването.

Дъските за рязане

Режете зеленчуци, месо, риба и какво ли още не и в резултат бактериите причиняват гниене. Учените откриват дори бактерии като Е.coli и салмонела.
Как да почистите: използвайте дъски от непорести материали, съветват експерти. Ако ви е възможно, набавете си отделна дъска за сурово меси, за да предпазите разпространението на бактериите по останалата храна. Винаги измивайте дъската между ползванията ѝ. Сложете я в миялната или я измийте с гореща вода и препарат. Ако дъската е дървена, използвайте сол, бял оцет или лимонов сок, след това изплакнете с гореща вода.

Дръжките на печката

Определено не бихме се сетили за това място, но дръжките са в топ 10 на развъдниците на бактерии в дома ни. Не е чудно обаче, храната пръска, докато се готви, а и понякога ги хващаме преди да сме си измили ръцете.
Как да почистите: свалете дръжките и ги измийте в гореща, сапунена вода, след това подсушете.

Кухненските плотове

Помислете само за всичко, което оставяте върху плотовете. Сурово месо, неизмити продукти, торбите за пазаруване, дори дамската си чанта, дъното на която е покрито с бактерии.
Как да почистите: плотовете са различни видове – гладките, непорести материали задържат по-малко бактерии. Без значение обаче от вида на плота, уверете се, че го почиствате веднъж на ден с гореща вода с препарат. Веднъж в месеца може да го миете и с една част белина, смесена с четири части вода. Ако обаче плотът е от специален материал, чистете го според препоръките на производителя.

Играчките на домашния любимец

Играчките на домашния ви любимец може да имат не само коли бактерии, но и дрожд, плесен и стафилококи – нездравословни за вас, но и за вашия любимец.
Как да почистите: на първо място, всеки път щом играете с животното, си мийте ръцете. Гумените и пластмасови играчки могат да бъдат измити с гореща вода и препарат за съдове веднъж в седмицата или веднъж на няколко седмици. А платнените играчки може да пуснете в пералната машина.


Научете повече на страница ii