Как да подредим празничната трапеза?

Празничната трапеза на Бъдни вечер е почти една и съща всяка година, но точно защото я приготвяме веднъж годишно, понякога се случва да забравим някое ястие или пък да сложим друго, което не е подходящо.

Ако се колебаете дали ще изпълните всички точки от списъка, ви предлагаме един супер бърз и опреснителен “курс” за идеалната предколедна трапеза, основаваща се на най-старите български традиции.

Колко ястия да има на масата?

На първо време, трябва всички ястия да са постни, а броят им да е минимум 7. Задължително е числото да е нечетно – 9, 11, 13 и т.н.,като всяко едно символизира различно нещо: Господ е създал света за седем дни, Дева Мария е била бременна 9 месеца и т.н. Колкото повече ястия сложите, толкова повече успех и късмет ще ви донесе новата година.

Кои са задължителените храни на трапезата?

Питка с късмети. Важно е питката също да бъде постна и да се разчупи върху масата. По правило, най-възрастният човек в къщата прави това, като първото парче се оставя за благополучието на къщата. Ако обаче в дома има неомъжена жена, то трябва тя да вземе този първи залък и да го сложи под възглавницата, за да сънува своя бъдещ супруг.

Салати. На празничната трапеза е хубаво да има салати, като най-подходящи са традиционните български зимни салати – кисело зеле, туршия и т.н.

Постни пълнени чушки с картофи

Основни. Задължително е да сложите боб, тъй като той символизира плодородието. Към него добавете и сарми от лозови листа (отново постни), яхния от фасул (стар), сушени пълнени чушки с ориз и др.

Десерти. Правилото за постната храна важи и при десертите, като най-подходящи са тиквеникът и баклавата.

Плодове. Поставете ябълки, дюли, мушмули или си пригответе ошав.

Last Minute идеи за декорация на празничната трапеза

И накрая, не забравяйте, че празничната трапеза на Бъдни вечер не се раздига. Семейството трябва да стане от масата едновременно, за да бъде задружно и сплотено следващата година.

tips